BIH

U Žepču stanje identično onom od maja

Grad blokiran iz pravca Zavidovića

R. Ag.

6.8.2014

 

Kiša koja skoro već deset sati neprekidno pada i hektolitri vode koji su se slili niz potoke i rijeke stvarajući bujice blokiralo je općinu Žepče. Gotovo da nema mjesta na općini koje nije pogođeno poplavama i klizištem. Žepče je blokirano iz pravca Zavidovića jer se ogromna količina zemlje kod mjesta Orahovica i Kiseljak sručila na regionalni put Žepče-Zavidovići.

 

U sam grad se ne može ući ni iz jednog pravca. Rijeka Papratnica blokirala je ulaz iz pravca Zenice, a poplavljeni podvožnjak iz Zavidovića. Kako bi se moglo uči u grad sinoć je stavljen u funkciju prelaz preko željezničke pruge u naselju Berek. Voda se iz samog grada povukla tokom noći u korita i službe rade na raščišćavanju ulica.

 

Klizište u mjestu Brezovo Polje i Ograjna od sinoć onemogućava normalno funkcionisanje saobraćaja na dionici puta Žepče-Zenica. Mašine uspijevaju održati prohodnost jedne putne trake, ali to stvara velike gužve i kolone u saobraćaju. Prema riječima rukovodioca Vatrogasne jedinice Žepče Zorana Martinovića stanje na općini je trenutno identično onim od maja.

 

Prema informacijama koji pristižu s terena najkritičnije je na području Papratnice, Orahovice i Željeznog Polja na ulazu u selo Čole.

 

- U ove dijelove općine se ne može ući niti iz jednog pravca. Mašine neprestano rade na terenu ali njihov broj je nedovoljan da bi se uklonili ogromni nanosi zemlje koja je zatrpala komunikacije. Prigradska naselja Šečina Han i Preko su u vrlo kritičnom stanju. U Preko trenutno nema vode za piće i poplavljeno je oko 30 stambenih objekta. Šečin Han je gotovo kompletan pod vodom. Također vrlo kritično je u naselju Orahovica gdje je također desetak objekata pod vodom, kaže Martinović.

 

Trenutno na području Željeznog Polja nema pomjeranja tla, ali su bujice rijeke Željeznice put koji ovo selo spaja s magistralnim putem M-17 potpuno uništile. Iz Općine Žepče apeluju na Kantonalnu i Federalnu upravu Civilne zaštite, kao i preduzeća koja raspolažu radnim mašinama da pomognu u deblokadi ugroženih stanovnika.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.