BIH

Nema više prostora za veliki rast cijena

Dragovan Petrović, generalni sekretar Pokreta potrošača RS

Fena

10.8.2014

U Bosni i Hercegovini više nema prostora za eskalaciju cijena prehrambenih proizvoda, imajući u vidu platežnu moć potrošača – ocijenio je Dragovan Petrović, generalni sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske (RS).

Platežna moć velikog broja kupaca u našoj zemlji je mala, a ukazuje da oko 70 posto potrošača „kuburi“ s porodičnim budžetom.

Stoga, ni majske poplave nisu značajnije uticale za nova poskupljenja, jer bi to otvorilo prostor za dodatne uvozne proizvode na otvorenom bh. tržištu.

Petrović naglašava da su cijene prehrambenih proizvoda i platežna moć potrošača u uskoj korelacijskoj vezi, a na našem tržištu je i ponuda veća nego potražnja.

-Bez obzira što se nakada stvara klima da će neki proizvodi da poskupe, to je više želja tih proizvođača i trgovaca nego što je mogućnost potrošača da to kupe - rekao je Petrović.

Platežna moć je limitirajući faktor, ponavlja Petrović i ističe da se na kratko vrijeme može profitirati s većom cijenom nekog proizvoda, ali ne i na duge staze.

Kao primjer navodi jestivo suncokretovo ulje, koje je prije tri godine iznosilo po litri i oko 3,5 KM, a sada je 1,80 KM.

-Tržište je učinilo svoje, došlo je do supstitucije i neki proizvođači su iskoristili priliku da se ubace na to tržište, gdje je bilo prostora, da više zarade nego što su mogli na svom domaćem prostoru – podsjeća on.

Petrović navodi da ozbiljni trgovci traže prostor da smanje marže kako bi zadržali potrošače i opstali.

Tvrdi da podaci o cijenama, za 65 prehrambenih proizvoda koje u Pokretu potrošača prate na tržištu, pokazuju da su one već nekoliko godina dosta stabilne.

Istovremeno, navodi, da treba imati u vidu da podaci o prosječnoj plaći ne daju pravu sliku, jer se mora napraviti razlika u iznosima zarada po pojedinim sektorima.

Također, treba imati na umu i zaposlenost po oblastima, budući da je ključna ona koja stvara novu vrijednost, jer radnici u tim oblastima „izdržavaju“ sve ostale, javnu upravu, prosvjetu i druge.

-U prerađivačkoj industriji su plaće u prosjeku oko 600 KM, a u državnoj upravi ili „Elektroprivredi RS“ više od 1.000 KM – ukazuje Petrović i navodi da sve to treba imati u vidu, kao i činjenicu koji kadrovi se školuju u BiH i da li postoji potreba na tržištu za određenim zanimanjima.

Generalni sekretar Pokreta potrošača Dragovan Petrović zaključio je u razgovoru za Agenciju Fena da sve dok ne krene uzlazna linija u sektoru koji donosi novu vrijednost ne možemo očekivati boljitak, ali ni to, kako kaže,  ne ide „preko noći“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.