BIH

Prepolovljen rod voća i povrća

Poljoprivrednici u dolini Neretve ne pamte lošiju godinu

M. HODŽIĆ

18.8.2014

 

Voćari i uzgajivači povrća u dolini Neretve ne pamte kada su imali većih problema i lošiju godinu od ove! Zbog loših vremenskih uvjeta koji su počeli još sa proljeća, a potom i najezde štetočina, prinos voća je prepolovljen tako da poljoprivrednici štete već broje u milionima maraka.

Najveće štete

Milenko Soče, direktor čapljinske firme "Agroherc", jednog od najvećih proizvođača voća u BiH, kaže kako najveće štete imaju u breskvi i nektarini, koje zbog truhljenja nisu ni brali.

- Propalo nam je pedesetak vagona breskve i nektarine zbog truhljenja, a oštetili su je i puževi. To je ogromna svota novca, koji smo izgubili - kaže Soče.

Što se tiče uroda i kvaliteta jabuke, Soče kaže da su tu zadovoljni, ali je sada najviše upitna berba grožđa.

 

Nevolje i u stočarstvu
Kao i u voćarstvu, teška je situacija i u stočarstvu. Pavlović, koji ima veće stado ovaca, kaže da se zbog kiše i vlage i kod životinja pojavio veliki broj bolesti i da bi to donekle moglo utjecati na povećanje cijena mesa.

 

- Ako još jedna kiša padne, grožđe niko neće moći brati. Već je ugroženo velikim količinama oborina zbog čega je počelo i truhnuti - ističe Soče.

Toplu zimu nasadi bi, dodaje Soče, nekako i preživjeli, ali od obilne kiše, koje je bilo više nego u posljednjih 100 godina, bilo je nemoguće odbraniti se.

- Preživjeli su svi nametnici, poput puževa i drugih, koji izazivaju najteža oboljenja. Zaštita od toga je veoma skupa, ali je i pored toga skoro nemoguće održati zdrave nasade - kaže Soče.

Lubenicu niko neće

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović kaže da i pored loše godine poljoprivrednici teško mogu razmišljati o podizanju cijena voća i povrća, jer građani, dodaje, teško da mogu kupovati njihove proizvode po trenutnim cijenama.

- Prodaja na tržnicama nikako ne ide. Na čapljinskoj tržnici, recimo, lubenicu ne možete prodati ni za fening - ističe Pavlović.

Govor brojki

50 vogona breskve i nektarine propalo

100 godina nije bilo ovako kišovito

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.