BIH

Protesti prosvjetara u Tuzlanskom kantonu

Sporan Pravilnik o zapošljavanju u školama

A. A.

18.8.2014

 

Prosvjetni radnici sa područja Tuzlanskog kantona danas su održali protest ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Povod protesta bio je sporni Pravilnik o zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama.

 

- Pravilnik je diskriminirajući i nejasan. Po 15 bodova dobiju i oni koji rade preko deset godina, ali i oni koji su deset godina od dana diplomiranja proveli na evidencijama Zavoda za zapošljavanje. Dakle, izjednačeni su ljudi koji rade sa onima koji nikad nijedno dijete ničemu nisu naučili. Također, prema ovom Pravilniku, staž nakon deset godina se uopće ne boduje, a najveći je problem zapošljavanje na neodređeno vrijeme - izjavio je Enes Slomić, magistar Tjelesnog odgoja i sporta, koji predaje od 2001. godine i dodao da prosvjetari zahtijevaju zapošljavanje u skladu sa kriterijima kao i prošle školske godine.

 

Osim toga, nejasno je ko sve može dobiti dodatne bodove pozivajući se na kategoriju demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida ili šehida.

 

- Mi nismo protiv te kategorije, ali pojavljuju se brojne zloupotrebe. Neke ženske osobe donosile su izjave ovjerene kod notara da su u vanbračnoj zajednici sa borcem, kako bi dobile više bodova - kazao je Slomić, te dodao da je Ministarstvo nastojalo riješiti ovaj problem, ali da je pritisak boračkih udruženja prevelik.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.