BIH

Agresorska granata ubila šestero Sarajlija

Godišnjica zločina na Trgu heroja

A. Šeta

25.8.2014

Na Trgu heroja u naselju Hrasno danas je obilježena 22.godišnjica od kada je agresorska granata ubila šestero građana Sarajeva, od kojih dvoje djece.

Rodbina i prijatelji ubijenih, te delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995, Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo položili su cvijeće ispred spomen- obilježja, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast stradalima.

Na današnji  dan 1992.godine ubijeni su petogodišnja Mirela Hožbo i njen trogodišnji brat Mirza Hožbo, te Abid Rondić, Kimeta Rondić, Alma Rondić i Jelena Vasko.

Kako je kazao Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja, ovo je jedan u nizu dokaza da su zločinci nastojali ubiti što više civila, jer na tom mjestu nije bilo vojske niti tenkova.

- Najviše nas boli što još niko nije odgovarao za ovaj i slične zločine. Nikad nećemo odustati od traženja pravde - dodao je Grabovica.

Obilježavanju je prisustvao i Mujo Hožbo, otac dvoje poginule djece, koji je pored njih izgubio punca i punicu, te svastiku.

- Ništa i niko ne može nadoknaditi naš gubitak. U jednom danu sam izgubio pet članova porodice, a bol za voljenima je prevelika - rekao je Hožbo.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.