BIH

U RS-u smanjena prosječna julska plaća

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku

Fena

25.8.2014

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj, isplaćena u julu ove godine iznosi 830 KM i bilježi pad u odnosu na prethodni mjesec - podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na juni 2014. godine, prosječna neto plaća isplaćena u julu tekuće godine manja je realno za 0,8 posto, dok je u odnosu na juli 2013. realno veća za 4,5 posto.

- Do smanjenja plate isplaćene u julu 2014. godine u odnosu na juni 2014. došlo je uglavnom zbog manje plaće u rudnicima i termoelektranama koji su u junu imali veliki broj prekovremenih sati rada i sati rada na državni praznik, te im je i plaća bila veća - kazala je direktorica Zavoda za stiatiku RS-a Radnila Čičković.

Posmatrano po područjima, u julu 2014. godine, najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.281 KM.

S druge strane, najniža plata u istom mjesecu isplaćena je u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 403 KM.

U julu 2014. godine, u odnosu na juni, najveći nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 5,7 posto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 3,3 i obrazovanje 3,3 posto.

Smanjenje plaće, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima vađenje ruda i kamena 7,5 posto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 5,8 i ostale uslužne djelatnosti 5,3 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.