BIH

Bošnjačka djeca Vrbanjaca sutra neće u školu

Jedinstven stav 99 posto roditelja

Fena

31.8.2014

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović potvrdio je danas da je jedinstven stav 99 posto roditelja da njihova djeca sutra, kada počinje nova školska godina u RS-u, neće krenuti na nastavu, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Ovaj stav su, kaže, zauzeli na današnjem sastanku.

- Donijeli smo jednoglasnu odluku da djeca neće krenuti u školu dok se ne ispuni minimalni zahtjev, da djeca uče bosanski jezik od prvog do devetog razreda - pojasnio je Smajlović i dodao da je sada na ministru prosvjete i kulture u RS-a Goranu Mutabdžiji, kao i predstavnicima škole da to omoguće školskim planom i programom, kao i da se za izvođenje nastave angažira potrebni kadar.

- U suprotonom, djeca će izgubiti i ovu školsku godinu - rekao je Smajlović ističući da su roditelji već isuviše razočarani cijelom situacijom.

Smatraju neprihvatljivom Mutabdžijinu ponudu da bošnjački đaci u Vrbanjcima, ali samo oni od šestog do devetog razreda, izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda“, a ne "bosanski jezik".

- U Ustavu BiH piše bosanski jezik i zašto djeca ne bi imala pravo na taj jezik - rekao je Smjalović i podsjetio da u Ustavu RS-a piše "jezik srpskog naroda“, a djeca te nacionalnosti uče "srpski jezik“.

- Zašto naša djeca ne bi imala pravo da onda uče "bosanski jezik - pita se on.

Potvrdio je da su roditelji također zauzeli stav da je neprihvatljivo da njihova djeca polažu razred van Vrbanjaca, bez obzira na kojem drugom području u BiH.

U RS sutra počinje nastava u novoj školskoj godini, ali bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši nisu išli u školu ni u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija ranije je izjavio da se nada da će problem đaka iz Vrbanjaca biti riješen i da će oni u ponedjeljak krenuti u školu.

Roditeljima je bilo ponuđeno da njihova djeca izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda“, a u drugoj učionici bi se izvodila nastava "srpski jezik“ za srpsku djecu.

To bi se odnosilo samo na učenike od šestog do devetog razreda, ali ne i za đake od prvog do petog razreda jer, kako je ustvrdio, to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju.

U područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 149-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.