BIH

Borutu Pahoru "Orden Evropskog pokreta u BiH"

Priznanje će mu uručiti Predrag Praštalo

Autor:Fena

31.8.2014

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodjeljuje svoje najveće priznanje "Orden Evropskog pokreta u BiH" predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru.

Priznanje će mu u ponedjeljak uručiti predsjednik tog pokreta Predrag Praštalo tokom boravka na Bledu, gdje učestvuje u radu Bledskog strateškog foruma (BSF 2014).

Ceremoniji će prisustvovati zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić i ambasador BiH u Sloveniji Željko Jerkić te ostali visoki gosti iz međunarodne zajednice i Slovenije.

Evropski pokret u BiH dodjeljuje od 2010. godine svoje najviše priznanje predsjednicima, ministrima, diplomatima ili poslovnim ljudima država, koji su podržali i proces evopskih integracija Bosne i Hercegovine i regiona, odnosno na bilo koji način doprinijeli izgradnji boljih društvenih odnosa i stvaranju pozitivnijeg imidža te ugleda BiH u međunarodnim relacijama.

Dosadašnji nosioci Ordena kojeg ova organizacija dodjeljuje uime građana Bosne i Hercegovine, između ostalih su: Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Miroslav Lajčak, vicepremijer i ministar vanjskih poslova Slovačke, Tanja Fajon, evropska parlamentarka i kandidatkinja Slovenije za komesarku za proširenje Evropske unije, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Tonny Meggle iz Kompanija Meggle Njemačka i drugi laureati.

Kako navodi Evropski pokret u BiH, Slovenija je jedna od zemalja koje su najiskreniji i najkonkretniji partneri bh. društva na putu ka evropskim integracijama i izgradnje društvenih odnosa, koja je tradicionalno jedan od najvećih investitora u BiH.

Borut Pahor je na svim državnim funkcijama, koje je dosad obavljao u svojoj zemlji i EU, bilo da se radi o parlamentima, vladi ili trenutno na funkciji predsjednika Slovenije, uvijek bio vjeran i iskreni partner, prijatelj i lobista za interese BiH i njenih građana u okviru procesa EU integracija BiH, saopćio je Evropski pokret u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.