BIH

Kuljanin: Nasilje nad ženama nije privatni, nego društveni problem

8.4.2017

UN Women organizirala je seminar na temu "Uloga medija u prevenciji nasilja nad ženama: rodno odgovorno izvještavanje", a koji je održan u Mostaru. 

Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije UN Women u BiH, kazala je da nasilje nad ženama nije privatni, nego društveni problem. 

- Cilj seminara je da se šira zajednica u BiH upozna s dosadašnjim trendovima u medijskom predstavljanju nasilja nad ženama, te preporukama kako bi se izvještavanje moglo unaprijediti i aktivnije uključiti medije u borbu protiv nasilja nad ženama, kazala je Kuljanin.

Seminaru su prisustvovali predstavnici medija iz cijele BiH, institucija koje su uključene u borbu protiv nasilja, te nevladinih organizacija.

- UN Women je krajem godine radio analizu medijskog sadržaja koja je pokazala da mediji izvještavaju o slučajevima nasilja, ali samo onda kada se nasilje dogodi i nažalost kada završi na stranicama crne hronike. Rijetki su oni članci koje se bave uzrokom i samim pojmom nasilja, što je nasilje, kako ga spriječiti, na koji način se radi s nasilnicima, vrstama nasilja i slično. Uloga medija jeste da izvještavaju ne samo o slučajevima nasilja nego o nasilju kao širem društvenom problemu, kazala je Kuljanin.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.