BIH

Građanski savez: Izetbegović je kamen oko vrata cijeloj BiH

REDAKCIJA. Bakir Izetbegović

Avaz.ba

28.5.2017

Građanski savez (GS) poziva Bakira Izetbegovića da konačno počne ispunjavati obećanja koja je dao 2014. godine i prestane sa politikom produbljivanja sukoba u Bosni i Hercegovini. Izetbegović je izbore dobio pod sloganom jedinstva i snage i na obećanju o sto hiljada radnih mjesta. Sve što je dosad isporučio su svađa sa svim i svakim, posvemašnja slabost i aljkavost koja graniči sa izdajom. 

Od gubitka Srebrenice prvi put poslije rata i ponovnog gubitka Stoca, oboje kao rezultat politike žrtvovanja države za stranku, do otvorenog i sistemskog obmanjivanja cijele zemlje u slučaju revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, Izetbegović pokazuje odsustvo bilo kakve vizije i spremnost da se nagađa i o temeljnim, državnim principima.

Njegovi lični odnosi i problemi sa drugim političarima u Bosni i Hercegovini su postali kamen oko vrata cijeloj državi. Politika je javni posao. Uspješno je razorio većine sa dva koaliciona partnera iz Sarajeva, sve vrijeme iskazujući prema separatističkim politikama iz HDZ-a i SNSD-a slabost koja je na ivici snishodljivosti i razumjevanje koje proizlazi iz podjele „plijena“.

Za protekle dvije i po godine, Izetbegović i SDA su uspjeli otjerati više omladine iz zemlje nego što je otišlo tokom okupatorske austrougarske vlasti. To je rijetko dostignuće. Malo je ljudi i politika toliko naudilo ovom narodu u ovako kratkom vremenu koliko je to uradio Izetbegović. Bosna i Hercegovina je znatno slabija kao država danas nego što je bila kada je on preuzeo mandat. Politika SDA je omogućila održavanje referenduma u entitetu RS u septembru 2016. godine. O Izetbegovićevom „slamanju“ Milorada Dodika, odnosno o tome ko je koga nasukao sve smo vidjeli u restoranu „Barka“. Problem sa Izetbegovićevim vođstvom je u tome što su prvi put poslije četvrt vijeka u njegovom mandatu ponovo počele da se događaju stvari koje su bile nezamislive.

Bilo je recimo nezamislivo da će otvoreni negator genocida biti načelnik Srebrenice. Ili da se održi referendum.

Na vanjskopolitičkom planu, Izetbegović nije uspio da sustigne ni lobističke napore Milorada Dodika, a kamoli da pokuša formulisati bilo šta što bi ličilo na državotvornu vanjsku politiku. U proteklih šest godina, Izetbegović nije uspio dobiti ni jedan jedini sastanak u Sjedinjenim Američkim Državama. U njegovom mandatu naš NATO put je doživio potpuni slom. Pristao je na novu mini-reformu odbrane pod izgovorom „Pregleda odbrane“, koja ne garantuje aktivaciju MAP-a, ali zato snatno slabi postojeću strukturu Oružanih snaga BiH.

Drugim riječima, Izetbegović je upropastio sve što je mogao u protekle dvije i po godine. Mi iz GS-a ga ovim putem molimo da u vremenu koje mu je preostalo do kraja mandata proba samo da ne pravi štetu, navodi se u saopćenju GS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.