BIH

Spasioci ne poznaju granice: Sarajlije i Fočaci pronašli i izbavili izgubljene Dance

Spasilačke ekipe nakon pronalaska danskih turista na Magliću

Al. BAJRAMOVIĆ

9.9.2017

Danski državljani Katarina Grosen i Pol Briks Kristensen (Paul Brix Christensen) spašeni su preksinoć nakon višesatne potrage spasilaca na planini Maglić. Nakon što su oko 17 sati uputili poziv u pomoć, ka vrhu Maglića krenule su ekipe stanica Gorske službe spašavanja iz Foče i Novog Grada u Sarajevu, kao i članovi Planinarskog društva Zelengora.

Tačne koordinate

Akcija spašavanja okončana je uspješno oko 22.15 sati spuštanjem zalutalih turista ispod samog vrha planine, s oko 2.300 metara nadmorske visine. 

– Prve informacije koje smo imali govorile su da djevojka ima slomljenu nogu, ali, na svu sreću, radilo se o ranijoj povredi koljena i za dvije sedmice ona treba na operaciju. Bili su pothlađeni i umorni, ali su nas ipak dočekali s osmijesima. Nakon sigurnog transporta s najviše bh. planine, pregledao ih je dežurni tim ljekara Doma zdravlja Foča, a Danci su bili veoma sretni i zahvalni što smo tako brzo došli do njih. Pozdravili smo ih i poželjeli im lijep nastavak odmora – kazala nam je Jelena Simović, članica GSS-a Foča.

Svojim angažmanom i informacijama još jednu uspješnu akciju spašavanja pomogli su Operativno-komunikacijski centar Ministarstva sigurnosti BiH i sarajevski „Paramedic“, koji je proslijedio tačne koordinate gdje se nalaze zalutali turisti, dok je Uprava civilne zaštite RS osigurala terensko vozilo za njihov transport.  

Akcija je pokrenuta nakon što su se turisti u nevolji s Maglića javili svojoj osiguravajućoj kući, a slovenska podrška osiguranicima je, na osnovu ugovora sa sarajevskim „Paramedicom“, alarmirala spasioce u BiH. Spasioci iz Novog Grada obavijestili su kolege iz Foče.

Bez konkurencije

- Od trenutka prijema poziva spakovano je i do iznad Tjentišta prebačeno pet naših spasilaca za manje od tri sata. Najvažnije je da su ljudi pronađeni i spašeni i da smo i ovom akcijom pokazali da je ljudski život najvažniji i da između gorskih spasilaca nema konkurencije niti granica – ističe Fahrudin Dobrača, rukovodilac GSS-a Novi Grad Sarajevo. 

Iz GSS-a Foča uputili su zahvalnost kolegama iz Novog Grada koji su održavali kontakt s Dancima i njihovim porodicama te im pritekli u pomoć.

Podrška PU Foča

Iz Policijske uprave Foča saopćili su da im se u četvrtak oko 17.20 sati obratila nepoznata muška osoba koja je na engleskom jeziku govorila Maglić i tražila pomoć, nakon čega je s izgubljenim turistima kontaktirao policijski službenik Staničnog odjeljenja policije Tjentište Srđan Kulić. Sa spasiocima i planinarima Kulić je učestvovao u potrazi i evakuaciji turista.  

Promrzli i uplašeni 

U akciji su učestvovala i trojica članova Planinarskog društva Zelengora, a među njima je bio i predsjendik PD Karlo Simović. On nam je kazao da su turiste pronašli u stijenama ispod samog vrha, promrzle i uplašene.  

- Odmah smo im dali toplu odjeću, hranu, vodu i medikamente. Nakon toga počeli smo ih spuštati najopasnijom, ali jedinom trasom. Spuštanje je trajalo oko dva sata – rekao je on.

Katarina Grosen bila presretna što se sve dobro završilo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.