U kupolu fočanske ljepotice ugrađen „ključ-kamen“, a na minaret postavljen alem

Svečano otvaranje Aladža džamije najesen iduće godine

Al. B.
04.10.2017 14:11

Postavljanjem centralnog, tzv. ključ – kamena u kupolu, kao i alema na izgrađeni minaret danas je u Foči označen završetak jedne od najkompleksnijih faza obnove Aladža džamije.

Skromnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici nekoliko Medžlisa IZ iz jugoistočne Bosne i gosti, a kamen kilitaš na kupolu simbolično su postavili direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zaimović, goraždanski muftija Remzija ef Pitić i arhitekta Sead Dugalić, te predsjedavajući SO Foča Izet Spahić.

Posao obnove Aladža džamije obavlja se na način kao što je i prvobitno građena, kaže rukovodilac Nadzornog tima, arhitekta Sead Dugalić, a u zidove i minaret ugrađena je većina kamenih blokova pronađenih nakon njenog rušenja.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić zahvalio se svima koji su uključeni u projekat obnove, a posebno Vakufskoj direkciji IZ u BiH i Direkciji vakufa Republike Turske, koji ga zajednički realiziraju.

Predstoji izgradnja dekorativnih elemenata, šadrvana i turbeta u haremu džamije, te malterisanje unutarnjih zidova i njihovo oslikavanje.

- Ovom prilikom želim najaviti da će Aladža džamija biti svečano otvarena naredne godine, otprilike u ovo doba. Unutrašnje oslikavanje, na način na koji je to rađeno prvi put, uzima mnogo vremena i to je jedan od zahtjevnih poslova koji će trajati nekoliko mjeseci – kazao je Zajimović.

NA VRH