BIH

Ugledni stručnjaci za Avaz.ba: Nemoguće je raditi, napuštamo KCUS

Maksić, Bećirbegović i Tanović: Pritisci i mobing

E. Ma.-A. Nu.

12.10.2017

Prije dva dana trojica vrsnih hirurga Hasan Tanović, Semin Bećirbegović i Senad Maksić podnijeli raskid radnog odnosa u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u kojem su proveli više od 15 godina i operirali na hiljade pacijenata.

Tri doktora Klinike za ortopediju i traumatologiju od srijede će liječiti u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš“.


Brojni pritisci

Ovu informaciju za Avaz.ba potvrdila su sva trojica uglednih stručnjaka.

Kako nam je rekao doktor Maksić, glavni razlozi zbog kojih njegove kolege i on nakon toliko godina idu sa KCUS-a su pritisci, mobing i nezdrav odnos koji vlada nad zaposlenima, od kada je na čelo došla Sebija Izetbegović.

Inače, najveću medicinsku ustanovu u BiH od januara 2016. do danas napustilo je više od 40 vrsnih ljekara, a sudeći prema najavama odlazećih ortopeda iz ove bolnice, egzodus ljekara bit će nastavljen.

- Donijeli smo neopozivu odluku da napuštamo Kliniku i Klinički centar jer je atmosfera toliko zatrovana da je nemoguće raditi. Zaključili smo da daljnjim ostankom ugrožavamo svoje zdravlje i zdravlje pacijanata – kazao je Maksić za Avaz.ba.

Kontaktirali smo i dr. Bećirbegovića koji je rekao da su  loši međuljudski  odnosi glavni razlog odlaska ortopeda iz KCUS-a.

Tanović je kazao da su pritisci bili brojni.

- Primorani smo bili da odemo, a najžalosnije je što nas niko nije pokušao zaustaviti. Prve pacijente primit ćemo u srijedu. Njihov put do nas bit će isti, ostajemo na usluzi pacijentima. Pritiske nismo mogli da trpimo, na ovaj potez smo se morali odlučiti. Od 2005. godine sam na KCUS-u, davao sam se maksimalno, ostajao prekovremeno, ali više nije moglo pod kožu – rekao nam je doktor Tanović.

Funkcioniranje Klinike

On je skrenuo pažnju da će njihovim odlaskom bit dovedeno u pitanje funkcioniranje Klinike.

- Na KCUS-u se dovodi u pitanje rad Dječije ortopedije i traumatologije, sportske traumatologije, artroskopske i hirurgije malignih tumora karlice i kičme. Upitna su i liječenja urođenih i stečenih deformiteta kičme, degenerativna oboljenja kičme, kao i neuromuskularnih oboljenja. Sistem na KCUS-u je uveliko poljuljan - kazao nam je Tanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.