BIH

Bivši ljekari KCUS-a pisali Izetbegoviću: Prisiljeni smo da odemo

E. Ma.

13.3.2018

Nakon što su Američka ambasada i OHR, zatim NATO, a potom i ugledna advokatica Vasvija Vidović demantirali tri različite tvrdnje Bakira Izetbegovića izrečene u samo jednom intervjuu za N1, te nekoliko izrečenih neistina, reagirala su i četiri ugledna ljekara koja su napustila Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Četiri nekadašnja ljekara KCUS-a uputila su pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, mr. sci. dr. Senad Maksić, mr. sci. dr. Semin Bećirbegović i dr. Hasan Tanović poručili su Izetbegoviću u pismu da su "bili prisiljeni napustiti KCUS''. 

Podsjetimo, Izetbegović je nedavno u jednom televizijskom intervjuu, na konstataciju da su ljekari KCUS napustili zbog direktorice Sebije Izetbegović, odgovorio "Ili zbog svog nerada, ili zbog moje supruge".

Pismo prenosimo u cijelosti.

- Gospodine Izetbegoviću, obraćamo Vam se radi Vaše izjave u emisiji "Pressing" na televiziji N1, gdje ste bez i jednog valjanog razloga, rekli da su Klinički centar napustili oni koji ne vole raditi. Mi, dole potpisani doktori, bili smo prisiljeni napustiti Klinički centar radi mobinga neviđenih razmjera koji je proveo menadžment KCUS-a nad nama, a čemu je svjedočio cijeli region. Sudski procesi koji slijede zorno će prikazati razmjere tog zlodjela.

O našem radu svjedoče brojni pacijenti i operativni protokoli koji se mjere desetinama hiljada operiranih i izliječenih u KCUS-u kada se Bosna izdizala iz pepela, kao i ratnim bolnicama i borbenim linijama dok je Bosna nestajala u plamenu. Dok ste nas Vi klevetali u emisiji, mi smo i te noći i narednog jutra bili na svojim radnim mjestima i radili najteže operativne zahvate.

S druge strane, alarmantno upozorenje šefa hirurških disciplina, a po nalogu direktorice Kliničkog centra, o smanjenju broja svih pruženih usluga posljednjih mjeseci, govori o načinu rada trenutnog menadžmenta i 'nerada onih koje vi zovete neradnicima' (dopis u prilogu).

Tražimo i očekujemo od Vas izvinjenje radi grube neistine i javne uvrede od koje je samo gora ona o 'doktorima koji su promijenili agregatno stanje'. Teško ste uvrijedili nas, ali i inteligenciju građana, gledalaca pored malih ekrana koji su ovome svjedočili, gospodine Izetbegoviću - piše u pismu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.