BIH

Tradicija trgovanja, druženja i općenarodnog veselja duga je 156 godina

Edina Mujkić/Avaz.ba. Dobra hrana neizostavni dio vašara

Ed. M.

13.10.2017

U Puračiću se ovih dana održava tradicionalni i jedan od najpoznatijih vašara u našoj zemlji, a za tri dana i isto toliko noći, koliko ova manifestacija traje, u malu čaršiju nadomak Lukavca, stignu desetine, pa i stotinu hiljada ljudi iz svih krajeva BiH, ali i dijaspore.

- Došli smo organizovano sa tri autobusa iz Begov Hana kod Žepča. Igramo, sviramo, pjevamo, imamo i muziku. Ko hoće, poašikuje, ko neće, nađe sebi neku drugu zanimaciju. Super nam je i ovo je najbolji vašar koji postoji - govori nam Rukija Zahirović koja ovdje dolazi svake godine.

Tradicija trgovanja, druženja i općenarodnog veselja uz muziku i bogatu gastro ponudu ovog dijela naše zemlje duga je 156 godina, a i ove godine svoju ponudu posjetiocima nudilo je na stotine trgovaca.

Dobro poznato lice u Puračiću je i Denis Huskić iz Gračanice koji prodaje i proizvodi grnčariju. Porodični je to zanat, kaže, koji se sa koljena na koljeno prenosi od njegovog pradjeda, a sa ocem je od malih nogu dolazio na ovaj vašar.

- U ponudi imamo ćaske, ćase za pršulju sa mlijekom, dagaru, đuveč, lonce…Isključivo, to sam proizvodim. Cijene idu od pet do nekih 30 KM, zavisi od oblika i veličine. Zadovoljan sam, mada je iz godine u godinu sve slabiji vašar zbog kupovne moći, ali ima svijeta, svijet hoda, gleda, a mi se prilagođavamo svi, poručuje Huskić.

Ko se na vašaru umori od razgledanja, kupovine i šetanja, sjedne da nešto i prezalogaji, a u ponudi su i razni specijaliteti i jela sa roštilja.

- Imamo janjetinu od 25 KM, ćevape od tri, četiri, pet maraka, hamburgere, piće i to je, uglavnom, to. Nije ko prošle godine, ali je dobro. Očekujemo do kraja da bude i bolje - kaže Kemal Dropić iz Puračića. 


Rukija na vašar dolazi svake godine iz Begova Hana, a Denis Husić je dobro poznato lice na puračićkom vašaru

Luna park

Ispod velikog šatora izvorna muzika uživo, zaigra se kolo, pjeva se i veseli, dok nešto mlađe generacije uživaju u čarima luna parka i zabavnim igrama. 

Na trampolinama, ringišpilu, vrteškama, gumenim dvorcima su oni mlađi u pratnji roditelja, a za one nešto starije i iskusnije, tu su razne sprave za podizanje adrenalina.

Nakon duže pauze u Puračić su se vratili i pakleni vozači Zida smrti, a čije su akrobacije na motorima posebna ovogodišnja atrakcija. Vašar se održava i u subotu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.