BIH

CCI: Institucije vlasti krše zakone

A. T.

13.11.2017

Kantonalne vlade i Skupštine u FBiH u prvih devet mjeseci ove godine nedovoljno su radile, loše su realizirale planirane obaveze i stalno kršile zakone, kazao je Alen Čular, konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI) na današnjoj pres-konferenciji povodom predstavljanja Analize rada kantonalnih skupština i vlada.

Prema riječima Čulara, intenzitet rada kantonalnih skupština generalno je nizak, a vrijeme koje provode u radu na sjednicima, gotovo zenemarivo.

Samo je Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u prvih devet mjeseci ove godine imala zasjedanja u svakom mjesecu. Što se tiče vremena provedenog u radu na sjednicama, najduže su radili poslanici ZDK, čiji je efektivni rad trajao do 67 sati. Najmanje su radili poslanici Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) - samo sat mjesečno – rekao je Čular.

Po pitanju produktivnosti u radu, izdvajaju se Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo sa više od 150 razmotrenih mjera, dok je najmanje mjera provela Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kako je istakao Čular, većina kantonalnih skupština, osim Skupštine USK, TK i ZHK, u prvih devet mjeseci usvojila je manje zakona nego u istom periodu protekle godine.

Najviše usvojenih zakona imala ja Skupština Tuzlanskog kantona, dok su više od 10 zakona imale Skupštine USK, KS i ZHK – rekao je Čular.

Koordinatorica CCI-ja Ana Lučić istakla je da skupštine, neke manje, neke više a i uglavnom sve krše propise koji regulišu njihove obaveze poslanika i radnih tijela.

U ovom periodu zabilježeni su slučajevi zakazivanja sjednica hitnog karaktera ili predlaganje tačaka dnevnog reda po hitnom postupku bez obrazloženja razloga ahitnosti. Ono što je posebno poražavajuće jeste da inistitucije vlasti krše zakone. Pojedini kantoni već godinama ignorišu presude Ustavnog suda – rekla je Lučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.