BIH

Šarović: Uskoro dozvola za izvoz pilećeg mesa u EU

Agencije

22.11.2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da je BiH dobila i pisani izvještaj Inspekcije za hranu i zdravlje Evropske komisije o zadovoljavanju uslova za izvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU i da bi uskoro BiH trebalo da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz ovih proizvoda u EU.

Podsjećajući da je Inspekcija Evropske komisije za hranu i zdravlje boravila u BiH od 26. septembra do 6. oktobra, Šarović je izjavio za medije da je Kancelarija za veterinarstvo BiH u međuvremenu ispunila preporuku Inspekcije iz preliminarnog usmenog izvještaja koja se odnosila na pregled trupova pilećeg mesa neposredno nakon klanja u izvoznim objektima.

- Sada smo u fazi tehničke pripreme i proceduralnih pitanja sa nadležnim inspekcijskim tijelom Evropske komisije - dodao je Šarović.

On nije mogao precizirati kada bi BiH mogla da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU, ali se nada da bi to trebalo biti brzo.

Šarović je istakao da je Inspekcija Evropske komisije provjerila da li cijeli sistem u BiH za proizvodnju pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa odgovara standardima EU.

- Prijavili smo četiri objekta, ali nakon evidentiranja BiH na listi zemalja koje mogu da izvoze u EU, Kancelarija za veterinarstvo davaće EU brojeve, odnosno dozvole za izvoz, po proceduri koja je predviđena i koju su već jednom isprobali kada je riječ o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda - kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, kada cio sistem prođe provjeru, mogućnost za dobijanje dozvole je neograničena.

- Siguran sam da u BiH ima 10 do 15 ozbiljnih kompanija koje mogu da izvoze piletinu i proizvode od pilećeg mesa u EU - zaključio je Šarović.

On je najavio da je BiH na pragu dobijanja dozvole za izvoz konzumnih jaja u EU, ali je dodao da je crveno meso ključni proizvod za koji je potrebno ispuniti uslove EU i dobiti dozvolu za izvoz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.