BIH

Đulić: "Koštana bolnica" veliko je zlo

Avaz.ba

29.11.2017

"Koštana bolnica", nekada čuvena po liječenju koštanih oboljenja, pretvorena je u zloglasni logor i, umjesto lječilište, postala je od maja do oktobra 1993. godine mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti iz Stoca i okolnih sela.

Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša općine Stolac, ispričao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je kao 17-godišnjak proveo tri najteža dana u logoru “Koštana bolnica”, rekavši da je prvi put u životu vidio mučenja, udaranja i ubijanja. 

Kako je kazao, 2. augusta 1993. godine doveden je u logor, gdje su ga, opisao je, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) maltretirali. Prema njegovim riječima, tortura je bila neprekidna te su se samo smjenjivali ljudi koji su udarali, i kako je dodao, njegova dva rođaka ubijena su u logoru.

“Ko god je prošao kroz bolnicu, osjetio je posljedice. Niko nije prošao da nije bar šamar dobio. Cilj ovih dana je samo razotkrivanje istine. ‘Koštana bolnica’ je veliko zlo koje se desilo. Borit ću se da pričam istinu, da se borim za nju. To je moj cilj i smisao života. Želim tako da živim”, rekao je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.