BIH

SDA okrenula leđa fudbalu u Sarajevu

N. Manjura/Avaz.ba

Piše: A. S.

14.12.2017

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je okrenula leđa fudbalu u glavnog gradu Bosne i Hercegovine. 

Inicijativu da Fudbalski klub Sarajevo i Fudbalski klub Željezničar dobiju po 30.000 KM sredstava iz budžeta Općine Centar, koje su pokrenuli vijećnici Sulejman Haljevac (SBB) i Nihad Uk (Naša stranka), općinski vijećnici nisu podržali, a u prvom redu su se tu istakli članovi SDA koji nisu prisustvovali ili nisu glasali za predloženu inicijativu. 

U ovom slučaju nije u pitanju samo FK Sarajevo ili FK Željezničar, već općenito sport u Sarajevu. 

Prijedlog Haljevca nije usvojen i to zbog jednog jedinog glasa. Od 31 vijećnika, 15 je glasalo "za", a da bi prijedlog bio usvojen, bilo je potrebno 16 glasova, odnosno natpolovična veličina.

SDA u Općini Centar ima osam članova, a sportu u Sarajevu leđa su okrenuli sljedeći vijećnici iz ove stranke: Amra Alajbegović, Sejad Đozo, Mustafa Mulić (nisu prisutni bili, op.a.), dok Senad Bosno, Hamdija Hasanović, Lejla Khattab, Edin Mirojević nisu ni glasali, s tim je da Salko Pašović bio suzdržan.  

Komentari građana Sarajeva su više nego razočaravajući. Mnogi roditelji su se oglasili na društvenim mrežama navodeći da je "SDA okrenula leđa sportu u Sarajevu", dodajući da je FK Sarajevo "najveći sportski kolektiv u općini Centar” zaslužio pomoć. 

- Moje dijete ide u Omladinski pogon FK Željezničar, ali sam punim srcem bila za incijativu da FK Sarajevo dobije tih 30.000 KM pomoći, kao i naš kolektiv. Bilo koji sportski kolektiv u gradu treba podržati, jer nam oni, u ovim opasnim vremenima, djecu sklanjaju s ulice. SDA me ponovo razočarala, a ovoga puta izdala je sport u glavnom gradu BiH - samo je jedan od brojnih komentara. 

Komentar smo tražili i od pokretača inicijative vijećnika Sulejmana Haljevca.

- Osjećao sam se prazno danas kada ovaj prijedlog nije prošao samo zbog jednog glasa. Sport je dobio crveni karton. SBB će se uvijek zalagati za sport i umjetnost, a svi oni koji nisu danas glasali neka na TV-u gledaju "lige petice", a Sarajevo je bilo prije njih i bit će poslije - kazao je Haljevac. 

 

Pogledajte kako su općinski vijećnici glasali u slučaju inicijative za FK Sarajevo:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.