BIH

Vulin: Izetbegović ima problem sa istinom

Avaz.ba

18.12.2017

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović "čovjek opasnih namjera i dvolične politike".

Komentirajući izjavu Izetbegovića da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić voditi politiku pomirenja, a da će ulogu onih koji izgovaraju ružne i nedolične riječi imati političari nižeg ranga, poput Vulina ili entitetskog predsjednika Milorada Dodika, Vulin kaže da Izetbegović nema problem sa njim, već sa istinom koju zastupa i da mu tu "nema pomoći".

Vulin je naveo da Srbija vodi politiku mira i pomirenja, ali da Izetbegović to teško razumije, i još teže prihvata.

-Zato je prošlo dvije godine od pokušaja ubistva predsjednika Vučića u Srebrenici, a da niko nije kažnjen - upitao je Vulin.

On je podsjetio da Izetbegović u svojim izjavama navodi da su narodi u BiH ravnopravni, dok istovremeno napada Republiku Srpsku da je genocidna tvorevina, traži poštovanje za žrtve bošnjačkog naroda, a nikada nije došao u Bratunac da se pokloni ubijenim Srbima.

-Izetbegović traži poštovanje integriteta BiH, ali bi da raskomada Srbiju. Traži hitno razgraničenje, a kada Vučić ubrza pregovore odmah ih blokira. Kada se vidi sa Vučićem spreman je na svaki dogovor, a čim izađe pred kamere pogazi riječ - naveo je Vulin u saopćenju.

Vulin se trenutno nalazi u posjeti Rusiji, u delegaciji koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.