BIH

Promovirana knjiga "Sandro Kalesić", o najmlađoj žrtvi na tuzlanskoj Kapiji

Piše: M.Mu

26.12.2017

Sandro Kalesić, dviopogodišnji dječak bio je najmlađa žrtva na tuzlanskoj Kapiji kada je 25. maja 1995. godine granatom ispaljenom sa položaja tzv. Vojske RS. na Ozrenu ugašen 71. mladi život.  

U pomen na ovai i druge prerano ugašene živote u Tuzli je večeras promovirana knjiga "Sandro Kalesić", autora Nedžada Omazića.

Prema riječima autora, stvaranje knjige trajalo je 20 godina, kako kaže, ponajviše zbog činjenice jer se plašio da knjigom ne nanese još veću bol roditeljima čija su djeca ubijena na Kapiji.

U posljednjem, od tri dijela knjige, autor piše u prvom licu, kroz lik dvoipogodišnjeg Sandra pokazuje kakav je bio njegov pogled na svijet, roditelje, djeda i baku.

- Najlakši način da predstavim u autentičnom smislu njegov život jeste da on priča. Nije mi to bilo posebno teško. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu. Želio sam predstaviti njegov život. Žao mi je da se ljudski život pamti samo po stradanju, po njegovom kraju. Nisam dozvolio da se Sandro i žrtve na Kapiji pamte po kraju – pojašnjava autor Omazić.

Kako je istakao Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra, knjiga posvećena Sandru važna je u borbi protiv kolektivnog zaborava.

- Bio bih sretan kad bi 71 ovakva knjiga bila napisana i kad bi se moglo, ako nije neskromno, napraviti i pozorišna predstava, film, ne samo o Kapiji već i o Srebrenici, Brčkom, Mostaru, Zvorniku, svim bh. ranama. Jedino tako, kad to uđe u udžbenike, bude napisano, postavljeno na daske, onda možemo pričati o kvalitetnoj borbi protiv zaborava i onoga što nam se desilo – upozorava Kalesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.