BIH

"Avaz" saznaje / U Sarajevu ipak sastanak predstavnika međunarodne zajednice sa SDA i HDZ BiH o Izbornom zakonu?

S. DEGIRMENDŽIĆ

10.1.2018

U Sarajevu se danas, ipak, održava sastanak predstavnika međunarodne zajednice s predstavnicima pojedinih političkih partija u našoj zemlji o izmjenama  Izbornog zakona BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Naime, iako je iz Misije OSCE-a u BiH medijima potvrđeno da je za danas planirani sastanak  „otkazan iz logističkih razloga“, „Avaz“ saznaje da su iz međunarodne zajednice odustali od zajedničkog sastanaka s predstavnicima parlamentarnih stranaka te da je odlučeno da se u traženje rješenja za izmjenu tog zakona, prvenstveno načina kako implementirati presudu Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, ide kroz odvojene  razgovore sa stranačkim ekspertima.

Tako je danas, kako je „Avazu“ nezvanično potvrđeno iz SDA, ipak planiran sastanak s predstavnicima te stranke. Navodno je danas u planu i sastanak  s predstavnicima HDZ BiH. No, u toj stranci nam nisu mogli ni nezvanično potvrditi da li je do sastanka uistinu i došlo. Tek su nam kazali da mogu samo potvrditi „da je otkazan zajednički sastanak stranaka“.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u  Predstavničkom domu Parlamenta BiH i jedan od učesnika ranijih sastanaka o Izbornom zakonu BiH koji je organizirala međunarodna zajednica, kazao je za „Avaz“ da je on upoznat sa otkazivanjem zajedničkog sastanka, a da o pojedinačnom sastanku nije obaviješten. 

- Mislim da sastanci koji su u toku imaju svrhu da predstavnici međunarodne zajednice sagledaju još jednom sliku stanja i odluče šta i kako dalje raditi kako bi se postigao eventualni dogovor. Prije svega, moram reći da su predstavnici međunarodne zajednice koji moderiraju ovaj proces radili prilično korektno, bez nametanja svojih stavova, barem na ovim sastancima kojima smo do sada prisustvovali. I, smatram da oni ovaj krug bilateralnih sastanaka sada prave da se stekne uvid u ono što smo do sada radili i u trenutnu situaciju – kaže  Magazinović.

Također, Magazinović ističe da neke naznake iz HDZ-a, koje govore da međunarodna zajednica dijelom podržava njihove prijedloge, nisu tačne.

- Svima je jasno da HDZ-ov prijedlog nije rješenje i sada kada je i HDZ u Predstavničkom domu tražio da njihov prijedlog za hitnu proceduru izmjena Izbornog zakona BiH bude odbijen pokazuje da je on predložen kako bi postojala neka tema koja bi njima odgovorala. Svima je jasno, barem iz moje komunikacije s predstavnicima političkih stranaka i međunarodne zajednice, da ovo što traži HDZ, ukoliko to bude jedini prijedlog na stolu, nikada neće proći – kaže Magazinović.


Kako je potvrđeno Feni, inače su dosadašnjim sastancima stranaka o Izbornom zakonu BiH, osim predstavnika Misije OSCE-a, prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. S obzirom na to da je iz Misije OSCE-a danas potvrđeno i da oni nisu organizatori sastanaka o Izbornom zakonu, za sada je nepoznato ko je organizirao današnje sastanke, koji su, kao i ranije, zatvoreni za javnost.  

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce G. Berton) ranije je Feni kazao da su ovo vrlo važni sastanci na kojima se pokušava naći rješenje za izmjene Izbornog zakona.

Političke partije, dodao je tada, imaju obavezu prema biračkom tijelu, ne samo u smislu vladavine prava već i nedavnih odluka koje je donio Evropski sud za ljudska prava za izmjenu Izbornog zakona BiH.

- Ono što međunarodna zajednica želi je olakšati i ubrzati dijalog koji se odvija u ovom pravcu i nemamo namjeru da dizajniramo ili nametnemo rješenja - istakao je tada Berton.

Kazao je i da je teško definirati konkretan rok za usvajanje izmjena tog zakona, ali idealno bi bilo kada bi prijedlog bio dostavljen Centralnoj izbornoj komisiji BiH do marta 2018. godine.

U parlamentarnoj proceduri sada su dva prijedloga izmjena Izbornog zakona. Jedan je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog Kluba Hrvata, a drugi su predložili poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.