U Jajcu naučni skup posvećen životu i djelu Dubravka Lovrenovića

Fena

Naučni skup "Dubravko Lovrenović život i djelo" organizirat će 20. januara u velikoj dvorani Općine Jajce Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti tog grada, a povodom godišnjice smrti istaknutog profesora i naučnog djelatnika Dubravka Lovrenovića.

Na skupu će o djelu i rezultatima Lovrenovićevog rada govoriti Srđan Šušnjica, Emir O. Filipović, Mirzah Fočo, Edin Bujak i Enver Kazaz.

Dubravko Lovrenović bio je profesor na katedri za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Mirzah Fočo iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH ističe za Fenu da je tokom svih godina zajedničkog rada u Komisiji profesor Lovrenović dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Smatra da će u nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha prof. Lovrenovića svakako ostati upisana njegova inicijativa, kao i predan rad i angažman na upisu stećaka na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a. Zahvaljujući, između ostalog, njegovoj posvećenosti i istrajnosti, stećci koji su fenomen ovih prostora dobili su zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

- Godina koja je prošla pokazala je da je odlazak prof. Lovrenovića, osim nemjerljivog gubitka za akademsku zajednicu, ostavio duboku prazninu u našim srcima, jer otišao je veliki čovjek i prijatelj. Iskreno se nadamo da će mladi stručnjaci nastaviti gdje je on stao, a da bh. javnost Dubravka nikada neće zaboraviti - ustvrdio je dugogodišnji Lovrenovićev saradnik Mirzah Fočo.

NA VRH

Podijeli članak na