BIH

Poraz ministra Čampare, pobjeda policije i SBB-a

Važan sastanak: Radončić primio predstavnike policijskih sindikata

K. KEŠMER

26.1.2018

Osim što je poznat po raznim mutnim poslovima i podmetanjima, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara prepoznatljiv je po ružnom običaju da sebi pripisuje tuđe zasluge. 

Najnoviji primjer jeste usvajanje Zakona o PIO i dopuna Zakona o policijskim službenicima u Parlamentu FBiH, kojim su policijski službenici dobili povoljnije uvjete penzionisanja, odnosno više penzije.

Bahato odbijanje

Iako se mjesecima protivio usvajanju takvog zakonskog rješenja, Čampara, nakon što su oba zakonska rješenja poslije Predstavničkog prošla i u Domu naroda FBiH, nije vidio nikakav problem u tome da sve zasluge pripiše sebi te je jučer slavodobitno izjavio da je tobože on omogućio policiji više penzije!

Svima je poznato da su policijski službenici svih agencija mjesecima neuspješno lobirali u Vladi FBiH te pozivali na sastanke i dijalog, pa su, nakon što su nekoliko puta bahato odbijeni od Čampare, bili primorani čak i protestirati na ulicama tražeći da budu usvojene odredbe, kako ne bi bili jedini izostavljeni iz novog Zakona o PIO.

To što je kao ministar unutrašnjih poslova zadužen da se bori za što bolji položaj policajaca, Čampari nije smetalo da zajedno s premijerom Fadilom Novalićem bez ustručavanja odbije dati svoju podršku te uz to insistira da tako nakaradan i diskriminirajući zakon ide u parlamentarnu proceduru, i to po hitnom postupku!

Čampara: Protiv policajaca

Sulud stav

One koji su se protivili da tako važan zakon bude usvojen po takvoj proceduri i bez dijaloga sa svima kojih se tiče, a tu je prije svega bio Savez za bolju budućnost, našli su se na meti Novalića i Čampare. Nakon što je Radončić prvi stao u odbranu interesa policije i održao sastanak s predstavnicima njihovih sindikata, tandem Novalić - Čampara je SBB i njegovog predsjednika optuživao da se tobože kockaju sudbinom više od 400.000 penzionera.

Čamparin suludi stav postaje još nejasniji ako se u obzir uzmu podaci da uvođenje policajaca u Zakon o PIO košta oko 1,5 miliona KM, što je minimalna suma ako se zna da je budžet PIO blizu dvije milijarde KM!

Osim policijskih službenika, takvom zakonu protivile su se i ostale sindikalne organizacije, prije svega Savez samostalnih sindikata BiH, kao i iz Udruženja penzionera.

Na kraju, iako je jasno da je cijela priča dobila po policajce sretan epilog zahvaljujući njihovoj višemjesečnoj borbi, ali i neupitnoj parlamentarnoj podršci SBB-a, Čampara je, nakon što je shvatio da je izgubio bitku, jučer okrenuo ploču te je počeo govoriti kako je upravo on omogućio policajcima da imaju više penzije!?

Zaštita prava

Čamparinim stopama krenuo je i premijer Novalić, koji očigledno više ne smatra da se radi o kockanju sa 400.000 penzionera, već je jučerašnje usvajanje Zakona nazvao čak „revolucionarnim“ i „historijskim“ za FBiH?!

Što se tiče samog usvajanja novih zakonskih rješenja, delegat SBB-a u Domu naroda FBiH Fuad Hadžimehmedović kaže da se radi o borbi koja je nakon dva mjeseca okončana.

Hadžimehmedović: Ispravili nedostatke

- Ovo je velika pobjeda SBB-a, jer smo prije dva mjeseca imali Zakon o PIO po hitnoj proceduri, gdje su policijski službenici bili izostavljeni. Mi smo insistirali da taj zakon bude vraćen u redovnu proceduru, da se o njemu raspravlja, da se nedostaci isprave, a istovremeno da se razgovara s policijskim službenicima i da se obezbijede i zaštite njihova prava u posebnom zakonu. Interesantno je da resorni ministar tada nije bio za to – zaključio je Hadžimehmedović.

Oprobani sistem rada i Čampare i SDA

Da se radi o oprobanom i sistemu kojim se već duže vremena koristi i Čampara, ali veliki dio kadrova SDA, smatra i Hadžimehmedović.

- To je oprobani sistem rada i Čampare i SDA, a to je da, kada vide da je nešto dobro, da je nešto što je u interesu u ovom slučaju policije, onda to oni pokušavaju pripisati sebi ili Vladi, a zanemare onoga ko je povukao odlučujući potez – navodi Hadžimehmedović.

On ističe da Čampara nijednom riječju nije Parlamentu objasnio zbog čega se protivi zahtjevima službenika za koje je zadužen.

- To je ono što zabrinjava i začuđuje sve nas. Jer, šta reći za ministra koji se ne brine o svom resoru – navodi ovaj delegat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.