Berton: Bezrezervna podrška APIK-u u borbi protiv korupcije u BiH

Fena

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) danas je sa saradnicima posjetio Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Ambasador Berton sastao se s direktorom APIK-a Hasimom Šabotićem i njegovim zamjenicima Draganom Slipcem i Draganom Anđelićem.

Rukovodstvo APIK-a ukratko je upoznalo ambasadora o aktivnostima koje ova agencija poduzima na polju prevencije i koordinacije borbe protiv korupcije, s posebnim osvrtom na proces formiranja tijela za sprečavanje korupcije na svim nivoima vlasti u BiH.

Ambasador Berton na sastanku je upoznat i s preprekama koje stoje pred ovom institucijom kada je riječ o uspješnoj prevenciji i koordinaciji borbe protiv korupcije u našoj zemlji.

Direktor i zamjenici direktora posebno su potcrtali potrebu za većom podrškom izvršne vlasti tijelima koja se bore protiv korupcije u BiH, posebno APIK-u.

Šef Misije OSCE-a u BiH istakao je vrlo važnim da ova agencija funkcionira na visokom nivou te da uspješno koordinira s ostalim tijelima za borbu protiv korupcije u BiH.

Ambasador je izrazio bezrezervnu podršku Misije APIK-u, te je iskazao spremnost Misije OSCE-a u BiH da, u saradnji s ovom agencijom, u martu ove godine organizira konferenciju koja bi bila posvećena borbi protiv korupcije.

Konferencija bi, kako je zaključeno na sastanku, na neki način, bila nastavak događaja koji su Misija OSCE-a i APIK prošle godine u martu posvetile normativnom okviru borbe protiv korupcije u BiH.

Ambasadora Bertona zanimalo je i mišljenje rukovodstva APIK-a o Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH koji je u parlamentarnoj proceduri, kao i o Zakonu o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Osim toga, šef Misije OSCE-a u BiH tokom sastanka najavio je posjetu generalnog sekretara OSCE-a našoj zemlji u februaru ove godine, saopćeno je iz APIK-a.

NA VRH

Podijeli članak na