BIH

Akcize neće izazvati porast cijena struje

UIO priprema novi prijedlog zakona o akcizama

Piše: A. TIRO

3.2.2018

U javnosti su se u proteklih nekoliko dana pojavile informacije da bi Bosna i Hercegovina, u skladu s direktivama iz Brisela, do kraja godine mogla uvesti akcize na električnu energiju. 

Dalje se navodi da bi zakon o tome trebalo donijeti do polovine ove godine, pa onda izraditi poslovnik, a tek krajem godine definirati visinu akciza.

Van konteksta

No, o tome, kako su nam rekli, ni u Vijeću ministara ni u Federalnog vladi ništa ne znaju.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kazao je za "Dnevni avaz" da je cijela ta priča izvađena iz konteksta.





Kovačević: Još se ništa ne zna

- UIO priprema novi prijedlog zakona o akcizama, jer ovaj nije usklađen s direktivama iz EU. Taj zakon trebao bi biti spreman do sredine ove godine, a potom napravljen i pravilnik o njegovoj primjeni - rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je u EU električna energija definirana kao akcizni proizvod.

Složena procedura

- U ovom trenutku ne znam da li će kod nas to biti stavljeno ili ne. Idemo u pravcu da uskladimo taj propis, ali onog trenutka kada to bude urađeno, taj zakon mora proći Upravni odbor UIO, Vijeće ministara i Parlament BiH. Tek tada će se moći pričati o tome - istakao je Kovačević.

Na kraju je Kovačević kazao da ne želi komentirati moguće poskupljenje električne energije po nekom drugom osnovu.

Zbog akciza, za sada, sigurno neće.

Bevanda: Nije mi jasno o čemu se uopće polemizira

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i predsjedavajući Upravnog odbora UIO kazao je jučer da to tijelo nije dobilo nikakvu inicijativu za izmjene Zakona o akcizama.

- Nije mi jasno o čemu se uopće polemizira u javnosti osim ako nekome nije u interesu da diže tenzije i pobune - naglasio je Bevanda u izjavi za Fenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.