BIH

Nakaš: Ovo je pitanje BiH, ali i zemalja bivše Jugoslavije

AL. B.

4.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Predstavnici Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS posjetili su Tjentište i obišli veliko klizište aktivirano u subotu iza 11 sati. Prema riječima direktora Instituta Stevana Jovanovića, spomenik borcima na Tjentištu nije ugrožen, ali jeste spomen-kosturnica u kojoj počiva 3.301 borac sa Sutjeske. 

– Poprilično je ozbiljna situacija. Potrebno je uraditi projekt sanacije, ali i preusmjeriti vodu iznad spomenika. Ono što se može odmah uraditi jeste krenuti sa sanacijom postojećih odvodnih kanala. Vrlo bitno je da odmah dođemo do dokumentacije iz vremena izgradnje spomenika, ali i iz perioda sanacije ranijeg klizišta iz 80-ih godina – dodaje Jovanović. 

Na terenu je konstatirano da je, poslije intenzivnih padavina, došlo do ponovnog aktiviranja klizišta koje je svojevremeno sanirala bivša JNA, ali je, prema kazivanjima mještana, ono bilo dosta manjeg obima i zahvatilo površinski dio zemljišta. 

Osim velikog broja građana, spomen-kompleks na Tjentištu posjetila je i delegacija SABNOR-a BiH, sa predsjednikom Bakirom Nakašom na čelu. 

– Radovali smo se jer je u posljednje vrijeme bilo pomaka u revitalizaciji ovog spomenika, ali vremenske neprilike izazvale se klizište koje je ugrozilo spomen-kosturnicu, a možda dovelo u pitanje i opstanak samog spomenika. Zasigurno da će trebati jedna značajnija akcija svih onih koji su relevantni u ovoj oblasti. Ovo je pitanje BiH, ovo je nacionalni spomnik antifašističke borbe, koji ne predstavlja samo bh. tradiciju, već i tradiciju jugoslovenskih republika – kazao je Nakaš. 

Pomoć u pripremama za sanaciju klizišta, angažiranjem pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, ponudio je i gradonačelnik Muhamed Ramović, koji je danas sa saradnicima posjetio Tjentište.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.