BIH

Semberija: Gradnja drinskog nasipa počinje u maju

Lj. Lj.

6.2.2018

Gradnja nasipa na rijeci Drini, projekt od vitalnog značaja za zaštitu područja Semberije od poplava, trebala bi početi u maju, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Radovi će se finansirati kreditnim sredstvima Svjetske banke u iznosu od 13,8 miliona KM.  

U Ministarstvu ističu da je cilj projekta zaštita područja Semberije i grada Bijeljine od velikih voda rijeke Drine te da se osigura veća zaštita poljoprivrednih i komercijalnih interesa. Završetak radova planiran je za decembar 2019. godine.

Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, rekao je kako je ulaganje u zaštitne mjere prioritet, jer je šteta od poplava skupa i značajno pogađa lokalnu ekonomiju i odvraća investitore iz regije. 

- Planirani nasip bit će dugačak 34 kilometra, a gradnja će biti realizirana u okviru tri dionice, podijeljene u šest etapa. Hidrološke analize pokazuju da velike vode i poplave postaju sve učestalije u posljednje tri decenije, a uzrok je, vjerovatno, sve veća urbanizacija te promjena načina korištenja zemljišta u slivu, kao i klime - naglasio je Mitrović.

Naveo je kako će korist od nasipa imati poljoprivrednici čija se zemlja nalazi u blizini rijeke, a spriječit će se i plavljenje regionalnih puteva i naselja. U naseljima duž rijeke živi skoro 175.000 stanovnika, a prema procjenama, skoro 20.000 ih trpi direktnu ekonomsku štetu od poplava. 

- Procjenjuje se da će se gradnjom nasipa u poljoprivredi, stambenim i privrednim objektima izbjeći šteta od skoro 15 miliona KM godišnje – izjavio je Mitrović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.