Okončana šesta protestna šetnja za Dženana Memića, učesnici nosili žute trake i tražili ostavke

B. C. - R. Be.
08.02.2018 13:19

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

13.19 Okončana je protestna šetnja za Dženana Memića. Bilo je to šesto okupljanje nakon februara prošle godine, kada je Memić preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Porodica i prijatelji ne vjeruju u tvrdnje Tužilaštva KS da se radilo o saobraćajnoj nesreći i već godinu dana poručuju da znaju da je to bilo ubistvo, kao i ko je ubica. 

12.38 Učesnici su stigli pred Tužilaštvo KS. Traže se ostavke glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i postupajućih tužilaca. 

12.07 Okupljeni u znak protesta za Dženana Memića krenuli su ulicom Hiseta prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo. 

Na rukama nose žute trake s likom Dženana, čime žele poručiti da su građani drugog reda, javlja naš reporter sa lica mjesta. 

- Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo nije želio odobriti zaustavljanje saobraćaja da bi se protest mogao održati. Odobrenje smo dobili tek nakon urgencije premijera KS Dine Konakovića. Zbog toga nosimo žute trake, jer mi smo građani drugog reda - poručio je Dženanov otac, Muriz Memić.

J. Alibegović/A. Durgut/Avaz.ba

Video: A. Durgut/Avaz.ba

Porodica, prijatelji i sugrađani Dženana Memića okupili su se na Marindvoru i uskoro bi trebali krenuti u protestnu šetnju centrom grada.

Od 12.30 do 13.30 sati će se zadržati u Radićevoj ulici, ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako javlja naš reporter sa lica mjesta, još nije obustavljen saobraćaj na glavnoj saobraćajnici. Također, primjetne su i pojačane policijske snage.

Dženanov otac Muriz Memić i dalje smatra da se nije dogodila saobraćajna nesreća nego da je njegov sin ubijen.

U Kantonalnom sudu Sarajevo u toku je suđenje Ljubi Seferoviću, optuženom da je 8. februara 2016. u Velikoj aleji svojim kombijem T4 nanio smrtonosne povrede Dženanu te lakše povrijedio Alisu Mutap.

Mladić je preminuo 15. februara u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

Na optuženičkoj klupi je i Bekrija Seferović zbog sprečavanja dokazivanja.

NA VRH