BIH

Šatorović: Niko se više neće olako igrati pravima radnika

Šatorović: Katastrofalno stanje

A. Nu. – E. Ma.

9.2.2018

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, na čijem se čelu već dva mandata nalazi Ismet Bajramović, uskoro će dobiti novo rukovodstvo. Na Kongresu SSSBiH, koji će biti održan 22. februara, 122 delegata birat će između Selvedina Šatorovića, aktuelnog potpredsjednika SSSBiH, i Redže Kurića, koji je kandidat Sindikata šumarstva i prerade drveta.

Govoreći o pripremama za izbor novog čelnika organizacije koja zastupa prava 180.000 radnika, Šatorović, koji već nekoliko godina obavlja i funkciju predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, kaže da je njegova kandidatura nastala kao plod odluka više od deset granskih sindikata različitih djelatnosti.

- Kandidatura nije moj izbor. Kandidirali su me kao osobu u koju vjeruju da može unaprijediti rad sindikata i ojačati povjerenje radnika u sindikat. Prihvatio sam uz uslov da se radi timski i da se isključivo tako uhvatimo ukoštac s katastrofalnim stanjem prava radničke klase u ovom vremenu. Tako sam, kao osoba koja smatra da svako treba preuzeti svoju odgovornost u datom vremenu, i prihvatio kandidaturu - ističe Šatorović.

Dodaje da je siguran da će se radnički pokret organiziran u Savez vratiti na mjesto koje mu pripada i da se niko više neće olako igrati pravima radnika. Navodi da modernizacija, otvorenost i transparentnost na prvom mjestu moraju biti u fokusu djelovanja sindikata te da će se jače čuti glas radnika.

Plaća dovoljna tek za petinu potrošačke korpe  

Šatorović se osvrnuo i na položaj radnika u Bosni i Hercegovini.

- Ako uzmete u obzir činjenicu da najniža plaća predstavlja petinu potrošačke korpe, a prosječna je manja od polovine, onda je svakom jasno zašto su radnici u BiH jedni od najsiromašnijih u Evropi. Također, siva ekonomija i izrabljivanje radnika ogromni su problemi s kojima se sindikati suočavaju – kaže on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.