BIH

Čavka: Ukoliko ne poništimo diskriminaciju, nećemo imati budućnost

Avaz

Avaz.ba

20.2.2018

Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB) istaknuo je da će uložiti amandman na Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. 

Čavka je kazao da će tražiti da se poštuje Ustav RS, odnosno odredba o službenim jezicima u kojoj se kaže da su službeni jezici u Republici Srpskoj „jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda“.  

- Ustav RS ne poznaje srpski, hrvatski i bosanski jezik. Slobodno se dopuštaju srpski i hrvatski jezik, dok se Bošnjacima brani da svoj jezik nazivaju bosanskim. Insistiraću na tome da se poštuje slovo Ustava RS, ali i pravo svakog naroda da svoj jezik zove onako kako želi – istaknuo je Čavka.

On je podsjetio da je ove godine upisano 267 manje srednjoškolskih odjeljenja i istaknuo da je to suštinski problem o kojem svi treba da razgovaraju.

- Umjesto toga mi se i dalje bavimo diskriminacijom. Najteže je upisati srednju medicinsku školu, jer kompletna odjeljenja po završetku školovanja „dižu sidro“ i odlaze u Njemačku. Ukoliko ne poništimo diskriminaciju, nećemo imati budućnost – poručio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.