Inspektori utvrdili da komisija nije legitimna

Lovački ispit ponovo mora polagati 600 ljudi!

Autor: K. TOPALOVIĆ
24.02.2018 09:22
A
A
A

Više od 600 lovaca iz BiH morat će ponovo polagati lovački ispit jer su ona koja je organizirao Savez lovačkih organizacija u BiH u 2016. i 2017. godini proglašena ništavnima.

Početak mandata

U dopisu koji je, uz vraćenu dokumentaciju, Savezu poslao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA) navodi se da ispiti nisu organizirani u skladu s propisima iz oblasti lovstva.

Osnovni problem je što su se u komisiji za polaganje lovačkih ispita našle i osobe koje, prema zakonu i pravilnicima o lovu, nisu mogle tu biti.

Predsjednik Saveza Muhamed Hodžić, kojeg je ovaj problem dočekao na početku mandata, tvrdi da je resorno ministarstvo i ranije upozoravalo bivšeg predsjednika na neregularnosti.


- Nažalost, nije bilo reakcije i zbog toga je reagirala nadležna inspekcija. Inspektori su utvrdili problem s legitimitetom komisije za polaganje lovačkih ispita. Radi se o nezakonitom predstavljanju osoba, primanju novčane naknade i nelegalnim izdavanjima potvrda o položenom lovačkom ispitu - rekao je Hodžić.

On tvrdi da najveću odgovornost snose pojedinci, dok se odgovornost Nadzornog (NO) i Upravnog odbora (UO) Saveza tek treba utvrditi. Prema prvim informacijama, dodaje, članovi NO i UO dobivali su oprečne informacije, a oštećeni lovci lažna obećanja da će im nadležno ministarstvo izdati potvrde o položenim lovačkim ispitima.

Pravna zabluda

- Ljude je u zabludu dovelo bivše rukovodstvo Saveza. Zato će Savez snositi troškove ponovnog polaganja ispita za sve oštećene - istakao je Hodžić.

Savez postoji zbog udruženja

Hodžić podsjeća da je Savez servis lovačkim društvima.

- Mi postojimo zbog lovačkih društava, a ne obratno. Krajnji cilj novog rukovodstva je kvalitetan, ali i transparentan rad, čime će se izbjeći slične situacije - ističe Hodžić.