BIH

Afere: Ramić počastio Mahmutovića s 1,2 miliona KM!

Ramić: Sve demantirano / Mahmutović: Dobio novi posao

Piše: E. TRAKO - S. Sm.

25.2.2018

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, na čijem je čelu Edin Ramić (SDA), dodijelilo je posao u vrijednosti od 1,2 miliona maraka kompaniji „Meister“ iz Živinica, u čijem se registru kao vlasnik navodi Dževad Mahmutović, savjetnik Bakira Izetbegovića i član Predsjedništva SDA, saznaje „Dnevni avaz“.

Ko će kome...

I dok unazad dvije godine Ramić redovno demantira navode da ovoj firmi, koja je u vlasništvu njegovog stranačkog kolege Mahmutovića, dodjeljuje poslove, portal Javnih nabavki BiH demantira Ramića i otkriva da ovaj dvojac funkcionira po onoj narodnoj „Ko će kome nego svoj svome“.

Ministar Ramić, poznat po aferi dodjeljivanja bolesnih krava povratnicima u okolini Srebrenice, izabrao je firmu „Meister“ kao najpovoljnijeg ponuđača za projekt izgradnje stambenog i poslovnog objekta u općini Travnik, u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.


- Riječ je o građevinskim radovima na stambenim zgradama na području općine Travnik, naselje Dolac na Lašvi. Rok za završetak građevinskih radova na zgradama je 360 dana od dana uvođenja izvođača radova u posao - navodi se u opisu poslova u tenderskoj dokumentaciji.

Nadalje, ovo nije prvi posao koji je firma „Meister“ dobila zahvaljujući političkoj pozadini Dževada Mahmutovića. Kako je „Dnevni avaz“ jučer objavio, Bakirov savjetnik je i preko Fabrike duhana Sarajevo izvukao milione KM u okviru projekta izgradnje hotela „Aura“ u Srebrenici, i to u vrijeme dok je bio u Nadzornom odboru ove kompanije.

Međutim, uprkos činjenici da je Finansijska policija 2013. godine predala Tužilaštvu BiH izvještaj krcat mutnim radnjama, istraga se nije pomjerila s mrtva tačkle, odnosno, nikada nije ni pokrenuta.

Politička pozadina

Zašto je to tako, odgovor bi mogao biti upravo u činjenici da je u tadašnjem Nadzornom odboru FDS-a sjedio Dževad Mahmutović, uzdanica SDA iz Srebrenice, koji na mjesto savjetnika Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva i predsjednika SDA, dolazi nakon izbora 2014. godine.


Šta kažu Srebreničani o hotelu „Aura“

Haris Alić



- Hotel „Aura“ nekako se uporedo gradio sa smještajnim kapacitetima Banje Guber, računajući da će otvaranjem Banje Guber i „Aura“ početi s radom. Međutim, prošlo je skoro deset godina, a nijedan od tih objekata danas ne radi. Hotel Fabrike duhana za mene i građane Srebrenice je promašena investicija.

Aleksandar Marković

- Dugogodišnji sam konobar i nadao sam se da ću posao dobiti u luksuznom hotelu kao što je „Aura“. Nas raduje svako investiranje koje pruža mogućnost otvaranja radnih mjesta. Ovaj hotel je imao neki drugi cilj, a ne zaposlenje radnika. I on je najveća promašena investicija u Srebrenici.

Meho Bešić


- Početkom gradnje tog luksuznog hotela, koji ne bi imao perspektivu ni na najboljoj destinaciji jadranske obale, vidjelo se da je to promašena investicija. Za to odgovornost snose menadžment i ostalo rukovodstvo Fabrike duhana iz Sarajeva, kao i vrh SDA, koji je znao za ovu promašenu investiciju.

Halil Rahmanović


- Svi smo se radovali početku izgradnje tog hotela, posebno kada smo saznali da će on biti visoke kategorije i da će posla biti za 50 radnika, pretežno visoke stručne spreme. Vanjski radovi su završeni, a za unutrašnje niko ne zna dokle se stiglo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.