BIH

Čović se u Ženevi susreo s predsjednikom Republike Austrije

Fena

26.2.2018

Predsjednik Republike Austrije Aleksander Fan der Belen (Alexander Van der Bellen) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas su u Ženevi održali sastanak na marginama sesije na visokom nivou 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o tome kako unaprijediti odnose dvije zemlje. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović upoznao je sagovornika s aktivnostima na evropskom putu, te skorom predajom Upitnika, čime će se ispuniti ključni formalni uvjet za potvrdu kandidatskog statusa, a potom i pretpostavke za otvaranje pojedinačnih pregovaračkih poglavlja.

Predsjednik Van der Bellen istaknuo je kako se raspoloženje u vezi s proširenjem EU na zapadni Balkan bitno poboljšalo u posljednje vrijeme, što je prilika za sve zemlje, pa tako i BiH. Izrazio je punu podršku evropskom putu BiH, te pozdravio napore na postizanju konsenzusa reforme Izbornog zakona koja će zaštititi načelo legitimnog predstavljanja, te prava građana za puno sudjelovanje u političkom životu zemlje.

Na kraju sastanka, Čović je pozvao predsjednika Van der Bellena da posjeti BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.