BIH

Podrška Vijeća Evrope i EU borbi protiv segregacije u školama u BiH

Fena

27.2.2018

''Kvalitetno obrazovanje u multietničkim društvima'' naziv je projekta Evropske unije i Vijeća Evrope koji je pokrenut danas u Sarajevu, a bit će fokusiran na borbu protiv diskriminacije u školstvu.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno na konferenciji za medije je kazao da je projekt pokrenut u pravo vrijeme, jer njegov inicijator, komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han dolazi sutra u posjetu BiH.

- Han u BiH dolazi s jednom ključnom porukom, da postoji budućnost za sve zemlje iz regije u Evropskoj uniji, ali da predstoji još puno posla - rekao je Sinno.

Projekt koji je danas pokrenut, dodao je Sinno, mali je u finansijskom smislu, ali se puno od njega očekuje.

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek poručio je da je obrazovanje jedno od bitnijih pitanja u BiH, po pitanju kvalitete, ali i po pitanju segregacije u školama.

- Drago mi je da smo se pridružili drugim akterima koji se bore protiv podjela, i posvećeni su smanjenju segregacije u školama - istaknuo je Štefanek te najavio da Ured Vijeća Evrope u BiH zajedno s EU pokreće projekt posvećen Romima.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić naveo je da je ovaj projekt znak da Vijeće Evrope i EU žele pomoći BiH u oblasti obrazovanja.

Rekao je da će projekt trajati 17 mjeseci, s ciljem unapređenja odnosa zajednica u BiH te uklanjanje diskriminacije u skladu sa standardima i praksom Vijeća Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.