BIH

Borci blokirali Donju Golubinju kod Žepča i tuzlansku petlju Šićki Brod

Avaz.ba

28.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

(Foto: Ekipa portala Avaz.ba)


Više od 200 članova nekoliko boračkih udruženja iz Zeničko-dobojskog kantona blokiralo je Donju Golubinju kod Žepča, zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa nadležnih prema ovoj kategoriji građana BiH.

Nezadovoljni borci, okupljeni u Donjoj Golubinji, zahtijevaju ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavu tačnog boračkog registra.

Slično okupljanje na petlji Šićki Brod u Tuzli priredilo je više od 300 članova nekoliko boračkih udruženja iz Tuzlanskog kantona. 

Grupa od nekoliko stotina boraca sa područja Tuzlanskog kantonaokupila se jutros na petlji Šićki Brod, a kako su ranije i najavili, uslijedilo je i njeno blokiranje.

Kako su ranije naveli u svom pozivu, ignorantski odnos vlasti, besćutnost i bahatost političara, borački dodatak te uspostavu tačnog boračkog registra, samo su neki od razloga okupljanja i protesta ove populacije.  

Uprkos minusu na petlji Šićki Brod, osim boraca, trenutno je i veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Iako nemaju zvaničnog predstavnika, bivši borci na izlazu iz Željeznog polja, traže uspostavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje svih boračkih udruženja i formiranje samo jednog jedinstvenog saveza na nivou države. 

Prema riječima načelnika PU Žepče Vlade Jozinovića kako bi se zaustavila blokada, okupljenim bivšim borcima jutros je ponuđen prijevoz do Sarajeva, što su oni odbili. 

U ovom trenutku saobraćaj je upotpunosti blokiran i nema alternativnog saobraćanja. Policija osigurava blokadu i prema Zenici se puštaju samo hitni slučajevi.

Policija nema informciju koliko bi blokada mogla potrajati.

Dodajmo da će zbog protesta građana biti obustavljen saobraćaj na raskrižju M-4 i M-17 u Karušama (dionica Maglaj - Doboj), M-17 Žepče - Zenica (u mjestu Donja Golubinja) i Sarajevo - Konjic (na prijevoju Ivan). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.