BIH

Jednaki uvjeti bh. proizvođačima policijskih uniformi

Sa sastanka: Raditi na prevazilaženju prepreka

Piše: E. H.

28.2.2018

Predstavnici BH Konzorcija, kojeg čine uspješne kompanije "Koteks", "Sparta", "MEN", "ZENKO", "Uslužnost", "Tekstilna industrija", "Miltex", K.L.M. i "Belt", upoznali su danas predsjednika vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) Ahmeta Egrlića i njegove saradnike sa problemima sa kojima se susreću nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi. 

Naime, navedenim Pravilnikom domaćim proizvođačima onemogućeno je da učestvuju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati jer su njime propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, a koje se proizvode van BiH i čiji je ekskluzivni zastupnik za BiH jedna domaća trgovačka kompanija.

- Članovi BH Konzorcija su firme sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme. Policijske uniforme proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama – naglašeno je na sastanku.

Predsjednik VTK BiH Egrlić zahvalio se predstavnicima BH Konzorcija na upoznavanju sa problematikom i izrazio punu spremnost da ova institucija pomogne u prevazilaženju prepreka, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da nastave sa proizvodnjom za potrebe domaćeg tržišta i novim zapošljavanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.