Izetbegović i Zvizdić: Jučer smo imali "veliki" dan

Fena
01.03.2018 11:18

Na mezarju Kovači jutros je položeno cvijeće za poginule borce i na mezarju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, te ispred spomen-obilježja Vječna vatra, a povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Polaganju su prisustvovali brojni predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio kako treba učiti mlade da vole BiH, te je konstatirao da BiH ima dobre ljude, ali da joj trebaju "pametniji političari".

Naglasio je da je na svima u BiH da unapređuju svoju zemlju.

- Jučer smo mi imali veliki dan koji će nas uvesti u jednu vrstu stabilizacije i napretka BiH. Predali smo Upitnik Evropskoj komisiji i on nas obavezuje da radimo na napretku zemlje u svakom mogućem smislu, od ekonomije, socijalne pravde, pa dalje. Sve su to obaveze koje i dalje stoje pred svima u BiH – rekao je Izetbegović.

Kazao je da predstoje pozitivni izazovi koji će se na dnevnoj bazi prepravljati.

 - To nas obavezuje na prestanak zapaljive retorike, naročito pred izbore. Odnosi sa susjedima nakon 22 godine moraju biti riješeni, to je jedan od uzusa iz nove strategije, jer ovako nijedna zemlja Balkana neće moći ući u Evropsku uniju – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je ovo jedan od najznačajniijh datuma u historiji BiH, kada su građani umjesto hegemonističkih ideja, izabrali put nezavisnosti, suverenosti, cjelovitosti BiH kao države.

- Današnji dan se, nažalost, ne obilježava na teritoriji cijele BiH i uvjeren sam da će doći generacije Bošnjaka, bosanskih Srba i Hrvata koji će slaviti 1. mart kao Dan nezavisnosti – izjavio je Zvizdić.

Dodao je da je cilj i dalje graditi BiH u duhu jedinstva u različitostima, zajedništva i duhu ukupnoga prosperiteta.

- Važno je da BiH napreduje ka realizaciji glavnog cilja, a to su evropske integracije i da BiH sve buduće praznike slavi kao članica Evropske unije - poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

NA VRH