BIH

U BiH otvoren najmodernije opremljen Centar za srce

Piše: A. NUHANOVIĆ

2.3.2018

Foto: S. Saletović

Dvije bebe od šest i sedam mjeseci prvi su pacijenti koji su zbog urođenih srčanih mana podvrgnuti operaciji u novootvorenom Centru za srce u Sarajevu, koji je smješten na desetom spratu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Novi Centar za srce, s najsavremenijom opremom, otvorio je prof. dr. Mirsad Kacila, koji navodi da je ova zdravstvena ustanova s radom počela na Dan nezavisnosti BiH. 

- To je mali poklon tima ovog centra državi Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima – kazao je prof. dr. Kacila.

Liste čekanja

Pojasnio je da će vrhunski ljekari na raspolaganju biti svim bh. građanima, i iz Federacije BiH i Republike Srpske, dodajući da će usluge pružati u oblasti interventne kardiologije - kateterizacija srca, ali i kardiohirurgije djece i odraslih.

Moderne bolničke jednokrevetne i dvokrevetne sobe ekipa „Dnevnog avaz“ obišla je prvog radnog dana. Najviše smo se zadržali u onoj gdje se oporavljaju tek operirane bebe. Kako nam je otkrio dr. Sanko Pandur, ugledni kardiohirurg, bebe su dobro, a kući bi mogle biti puštene već početkom naredne sedmice.

- Ove bebe, jedna iz Maglaja, a druga iz Sarajeva, bile su pod intenzivnom terapijom, operacije je trebalo što prije uraditi, jer ove zahvate više niko u BiH ne radi. Svi parametri govore da smo sve uradili dobro, djeca se oporavljaju na zadovoljavajući način – kazao je dr. Pandur.

S obzirom na to da je poznato da u BiH postoje nepregledne liste čekanja, posebno djece s urođenim srčanim manama, pitali smo šta bi bilo s njima da naša zemlja nije dobila ovakvu ustanovu.

- Centar je bio neophodan, s obzirom na broj pacijenata koje imamo, ali i na to da su ovo najsloženiji i najskuplji zahvati u oblasti hirurgije. Teško je govoriti šta bi bilo s tom djecom, jer je prijem u inozemne centre otežan zbog velikog broja kandidata za tu vrstu operacija. Osim toga, čekajući da prođu sve procedure, stanje djece rapidno se pogoršava i rizik se višestruko povećava – pojasnio je on, navodeći da će se izvođenjem ovih zahvata spriječiti odljev ogromnog novca koji država daje za liječenje djece u drugim centrima.

Direktor dr. Kacila kazao je da tim od 35 ljudi garantira kvalitet usluge, jer je pacijent na prvom mjestu.

- Ovdje su sročena višedecenijska iskustva ljekara iz oblasti kardiohirurgije i interventne kardiohirurgije. Stoga ćemo kroz naš rad insistirati na kvalitetu usluge i pokušati da liste čekanja, posebno u oblasti interventne kardiohirurgije, dovedemo na minimum u glavnom bh. gradu. To nam je cilj – ističe dr. Kacila.

Dodatne intervencije

Pojašnjava da se Centar razlikuje od drugih te da posjeduje najsavremeniju opremu.

- S namjerom smo krenuli u ovu priču, okupili smo jako dobar tim i pokušat ćemo da funkcionišemo na način da što više zahvata radimo endovaskularnim pristupom, odnosno da što više izbjegavamo agresivnije metode liječenja, a koristimo procedure koje su manje invazivne i uz koje pacijent boravi u bolnici jedan ili dva dana te odlazi kući bez dodatnih intervencija – pojašnjava dr. Kacila te poručuje da će svojim pacijentima biti na raspolaganju 24 sata.

Otvaranje Centra smatra vrlo pozitivnom i opravdanom investicijom, projektom koji će zasigurno u skorijoj budućnosti pokazati svoje prednosti.

Uspješni tim ljekara  

Na čelu tima interventne kardiologije je prim. dr. Saša Lukić, vrhunski kardiolog, a tu je i dr. Nusreta Hadžimuratović, kardioanesteziolog, koja je jedini certificirani anesteziolog i u oblasti pedijatrijske kardioanestezije. Tim pedijatrijskih kardiologa, sa dr. Mirzom Halimićem i dr. Almirom Kadić na čelu, predstavlja perjanicu i vrh pedijatrijske kardiologije u BiH. Osim njih, tim pedijatrijskih kardiohirurga čine dr. Sanko Pandur i dr. Edin Omerbašić, a tu su i medicinske sestre Dalila Mahir te Enisa Murtić, koje su dale veliki doprinos u nastanku Centra.

- Učesnik u ovom projektu je i centar za srce u Berlinu, koji nas edukativno i u svakom drugom smislu potpomaže – navodi dr. Kacila.

Liste s imenima djece koja čekaju operaciju

Dr. pandur kaže da da već imaju listu s imenima deset do 15 djece koja trebaju biti što prije operirana. Kaže da je isto toliko i djece koja su kandidati za interventnu kardiološku proceduru.

- S liste prvo biramo one kojima je pomoć prijeko potrebna – kaže dr. Pandur, navodeći da zahvate planiraju raditi u redovnom terminu, i to svake druge sedmice.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.