BIH

Anonimusa forsiraju krugovi bliski vlasti!

A. NUHANOVIĆ

3.3.2018

Unutar Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH ne stišava se bura nakon što je prekinuta sjednica Kongresa, koji je održan 22. februara.  

U krovnoj sindikalnoj organizaciji, koja zastupa prava 180.000 radnika, i dalje vladaju šok i nevjerica, te se dugogodišnji čelnici sindikalnih organizacija pitaju kako je moguće da je kandidat Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSSBiH, dobio 49 glasova, a njegov protukandidat Redžo Kurić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, 61.

Široka podrška

Reakcije su ovih dana stigle iz Sindikata metalaca Federacije BiH, na čijem je čelu Bajro Melez. Razmatrajući dešavanja na 14. kongresu, Upravni odbor (UO) ovog sindikata na vanrednoj sjednici zauzeo je stav da delegati Kongresa SSSBiH nisu birali između dvojice sindikalista, nego „između sindikaliste koji ima široku podršku radnika svih profila i potpunog anonimusa“.

- Doduše, anonimusa očigledno forsiranog od krugova bliskih vlasti, s ulogom marionete u misiji koja se zove stavljanje Saveza pod političku kontrolu, njegovo slabljenje i razbijanje, uz daljnju devastaciju prava radnika – navodi se u ovoj reakciji.

Nadalje navode da kandidat Kurić ni po čemu ne ispunjava temeljne kriterije za kandidiranje za čelnu funkciju u Sindikatu, između ostalog ni onaj da to mora biti istaknuti sindikalista.

Melez: Na čelu Sindikata metalaca

Granski ugovori

- Kako se čovjek za kojeg niko nije čuo do mjesec i po uoči Kongresa uklapa u ovaj kriterij i po čemu se on to ističe - pitaju se u ovom sindikatu.

Tvrde i da su, prema njihovim saznanjima, podršku kandidatu Kuriću dali uglavnom delegati iz granskih sindikata koji su uoči Kongresa zaključili kolektivne ugovore s predstavnicima Vlade Federacije BiH.

- Ovdje se, prema svemu sudeći, radi o svojevrsnoj trgovini uticajem, a možda i ucjeni s jasnim konačnim ciljem - zaključuju iz Sindikata metalaca Federacije BiH.

Kurić: Ne ispunjava kriterije

Sjednica Predsjedništva SSSBiH u ponedjeljak  

O svemu što se dešavalo 22. februara raspravljat će se na sjednici Predsjedništva SSSBiH, koja će biti održana u ponedjeljak. Kako saznajemo, nekoliko granskih sindikata tražit će povlačenje Kurićevog imena iz kandidature.

Moguće povlačenje delegata

Metalci su postavili pitanje može li Kongres uopće biti nastavljen u roku od 30 dana ili se, kako navode, mora ići u organizaciju novoga. Ističu da se nastalom situacijom treba pozabaviti i Statutarna komisija SSSBiH.

- U slučaju da se bude insistiralo na nastavku 14. kongresa s kandidatom Kurićem na izbornoj listi, Upravni odbor Sindikata metalaca FBiH od svojih delegata traži da ne učestvuju u nastavku rada Kongresa – navodi se u saopćenju koje potpisuje Melez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.