BIH

Šatorović i Kurić i dalje u utrci za predsjednika Sindikata

Arhiva

A. Nu.

5.3.2018

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza Samostalnih sindikata (SSS) BiH i Redžo Kurić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, ostaju u utrci za predsjednika ove krovne organizacije, koja zastupa prava 180.000 radnika.

Odlučeno je to na današnjoj sjednici Predsjedništva SSS BiH, koja je trajala nekoliko sati, a na kojoj se raspravljalo o prekidu 14. kongresa SSS BiH, na kojem nije izabrano novo rukovodstvo.

Kako nam je potvrđeno iz SSS BiH, još nije određeno kada će nova sjednica Kongresa biti održana. Odluku o tome donijet će Glavni odbor. 

- Danas je bio prijedlog, koji je i usvojen, da se ispita je li  protukandidat Šatorovića, Kurić, mogao uopće biti kandidat za predsjednika – kazali su nam iz SSS BIH nakon sjednice Predsjedništva. 

Podsjećamo, u utrci za nasljednika dugogodišnjeg predsjednika Ismeta Bajramovića su predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redžo Kurić, a na 14. kongresu niti jedan od njih nije dobio potrebna 62 glasa.

Jedan od zaključaka donesenih na sjednici Predsjedništva je da će svi organi SSS BiH obavljati svoje funkcije do razrješenja dužnosti i novih imenovanja.

- Predsjedništvo predlaže da Glavni odbor, kao najviši organ između dva kongresa, donese odluku o zakazivanju sjednice Kongresa, na kojoj će biti izabrani organi Saveza u narednom mandatu čim za to budu ispunjeni uvjeti. Donijeli smo odluku da Nadzorni odbor u roku od 30 dana odradi svoj dio posla u smislu kontrole poslovanja Saveza samostalnih sindikata, a pozvat ćemo i nezavisnu revizorsku kuću da ispita kompletno poslovanje Saveza u protekle četiri godine i da o tome podnese izvještaj Glavnom odboru i javnosti – stoji u zaključcima.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.