BIH

Politika umiješala prste u izbor prvog sindikaliste

Sjednica prekjučer prekinuta zbog nedostatka kvoruma

A.Nuhanović

24.2.2018

Nakon što na prekjučerašnjem Kongresu Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH nije izabran novi predsjednik Sindikata, a sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jučer su među sindikalistima pljuštale optužbe na sve strane.

Nijedan od dva kandidata za ovu funkciju, Selvedin Šatorović, dosadašnji potpredsjednik SSSBiH, i Redžo Kurić, predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, nije dobio potrebna 62 glasa. Kurić je dobio 61, a Šatorović 49 glasova.

Pravo glasa  

U reakcijama na prekjučerašnju burnu sjednicu, jučer se moglo čuti da je politika umiješala svoje prste, odnosno da je u izbor direktno umiješan premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), koji je stajao iza kandidata Kurića.

Šatorović: Plaše se sindikalne borbe

Komentiralo se i da Vladi Federacije BiH ne odgovara Šatorović zato što je u više navrata govorio da se „ljudi u vlasti plaše osobe koja će pokrenuti sindikalnu borbu”.

Od članova Saveza samostalnih sindikata BiH jučer smo zatražili komentar kako je moguće da se odjednom izgubi kvorum za rad, ako su na sjednici pravo glasa imala 122 delegata, koja su se i odazvala.

- Nakon objave rezultata prvog kruga glasanja, u sali je ostalo 70 delegata, a 82 su bila potrebna za rad i punovažno odlučivanje – navedeno je iz Saveza.

Da je Kurić bio „vladin čovjek“, tvrde mnogi sindikalisti, koji kažu da je ovaj kandidat po svaku cijenu trebao biti izabran. Isto to potvrdio je za brojne medije i njegov protukandidat Šatorović, neposredno prije početka Kongresa.

Živi šou

- Kongres je prekinut zbog nedostatka kvoruma. Nastavak se očekuje nakon što „Fadile oprosti“ ne bude više na vlasti... - napisao je na Facebooku sindikalista Saudin Sivro.

Ovakav stav dijele i drugi sindikalisti, kao i brojni radnici koji su komentirali pokušaj da Novalić progura svog kandidata. U jednom od komentara na Facebooku napisano je: „Zar i u nepolitičkim strukturama političko stanje. Šou živi.“

Predsjednik Sindikata bit će izabran na sljedećem kongresu, čiji termin nije određen. Do izbora novog rukovodstva, Savez će voditi dosadašnje, s Ismetom Bajramovićem na čelu.

Kako mu se ruka nije osušila?

Jedan od sindikalista kazao je da je nakon Kongresa i više nego jasno da je neophodno vratiti jedinstvo ovoj organizaciji.

- Pitao sam se kako je moguće da se ruka nije osušila onome ko je glasao za čovjeka kojeg je politika direktno poslala među radnike – kazao nam je ovaj sindikalista, koji je član duže od 30 godina i koji se „prvi put uvjerio u pokušaj razbijanja Sindikata i ušutkivanja radnika!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.