BIH

Izborna kampanja u BiH uveliko počela

E. H.

5.3.2018

Dok se u većini država svijeta izbori koji su zakazani za oktobar ove godine ne bi ni spomenuli, u BiH je izborna kampanja uveliko počela, navodi se u novom izvještaju Fondacije „Friedrich Ebert“.

- Već početkom godine u BiH izbori plijene pažnju i očekuje se veoma duga izborna kampanja. Ipak, bez izmjena Izbornog zakona i dalje ostaje neizvjesno može li se nakon izbora formirati Dom naroda Parlamenta BiH – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da zbog posljednjih dešavanja i problema s izvozom jabuka u Rusiju, privredni odnosi između BiH i Rusije postaju sve napetiji. U izvještaju je iskazana i zabrinutost zbog stanja sigurnosti u našoj državi, a kao jedan od osnovnih problema istaknute su veze koje postoje između islamskih radikala na Balkanu i Evropi.

Izvještaj Fondacije „Friedrich Ebert“ ukazuje na zabrinutost međunarodnih aktera u skoriju budućnost naše države, kazao je za „Avaz“ doktor političkih nauka i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Slaven Kovačević.

Dodao je da je, što se tiče geopolitičke situacije u kojoj se nalazi naša država, na sceni igra za ostvarivanje interesa velikih sila u BiH.

 - Strategija EU za zapadni Balkan vidan je pokazatelj da se Zapad odlučio aktivnije angažirati kako bi ostvario svoje interese. Nasuprot toga stajat će Rusija, a pojavljuju se i novi igrači kao što su Turska i Kina – istakao je Kovačević.

Dodao je kako misli da je i Evropa postala svjesna da BiH nema karakter nekog islamističkog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.