BIH

Bukvarević: Problem rješavati dijalogom, a ne na ulicama

M. Sm.

5.3.2018

Sva pitanja koja tište boračku populaciju treba rješavati dijalogom u institucijama, od općine, kantona, Federacije BiH do države, a nikako ne na ulicama.  

Izjavio je to danas u Mostaru federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, istakavši da je to stav predstavnika boračkih udruženja koji su s njim i resornim ministrom HNK Oliverom Soldom održali sastanak.

On je naveo da su predstavnici boračkih udruženja, prije svega, tražili da se u proceduru vrati Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca, što bi, iznio je, bio peti federalni zakon, a potom, po primjeni tog zakonskog rješenja, da se, kazao je, počne razmišljati o jedinstvenom zakonu.

Rekao je i da je pitanje broja učesnika u Oružanim snagama potpuno otvoreno pitanje.

- Federalno ministarstvo odbrane, koje je postojalo u ovoj državi, svojevremeno je napravilo spisak učesnika oružanih snaga BiH, kojeg sačinjavaju pripadnici Armije R BiH, HVO-a, MUP-a RBiH , MUP-a HVO, namjenske industrije, jedne i druge komponente, vojne bolnice, pa u jednom dijelu i dio civilne zašite, koji je izvršavao vojne zadatke. Federalno ministarstvo odbrane je sačinilo te spiskove, poslalo ih Agenciji za privatizaciju, koja je kasnije izdala tzv. vojne certifikate i tu je spisak ljudi koji su učestvovali, od jednog mjeseca u Oružanim snagama do ukupnog iznosa - naveo je Bukvarević.

Istaknuo je da se te evidencije nalaze u odsjecima za vojnu evidenciju i da su svim boračkim udruženjima na raspolaganju, kao i brojevi telefona Inspektorata u Ministarstvu za eventualne prijave svih onih za koje se smatra da ne trebaju biti na toj evidenciji.

Bukvarević je ponovio da Ministarstvo nema nijedan razlog da se Registar javno objavi na njihovoj zvaničnoj stranici, ali da se to može dogoditi „onog momenta kada Parlament usvoji zakon ili kada nam Agencija za zaštitu ličnih podataka to odobri“.

Resorni kantonalni ministar HNK je rekao kako se postavlja kriva teza u ovoj državi, jer, kako je ustvrdio, ne postoje lažni borci.

- Odgovorno to tvrdim, borac ili jesi ili nisi. U ovoj državi proizveli smo lažne borce da bi stigmatizirali boračku populaciju - kazao je Soldo.

Rekao je da je kompletna revizija rađena nakaradno, zaradi, kako je naveo, političkih obračuna i prikupljanja lažnih političkih poena.

- Od vas niko ne piše da je bivši ministar Helez zloupotrijebio 12, 13 miliona maraka na provedbu revizije koja je, pod navodnicima, donijela uštede od četiri ili pet miliona, a još imamo 3.000 tužbi na sudu, što znači da ćemo mi u narednih pet godina morati platiti između 10 i 12 miliona za tužbe koje su borci ostvarili - naveo je Soldo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.