BIH

Željeznice FBiH: Džafić izmislio dobit, gubitak 5,8 miliona KM!

M. AŠČIĆ

7.3.2018

Utrostručili smo operativnu dobit u prošloj u odnosu na 2016. godinu i ona iznosi 18.966.858 KM, pohvalio se javno prije desetak dana Enis Džafić, generalni direktor „Željeznica FBiH“ i osoba koja sama, bez ijednog izvršnog direktora, rukovodi ovom državnom kompanijom, i to pod vrlo sumnjivim okolnostima. 



Da je istina drugačija i da je Džafić ponovo uhvaćen u laži, govore i zvanični podaci o poslovanju za 2017., koji su 12. februara prezentirani i usvojeni na sjednici Nadzornog odbora.

Prema tom izvještaju, koji je u posjedu „Dnevnog avaza“, „Željeznice Federacije BiH“ nisu ostvarile nikakvu dobit. Naprotiv, poslovale su s gubitkom od 5.819.581 marku. To se navodi i u izvještaju koji je Džafić poslao Vladi Federacije BiH.

Ali, to nije jedina neistina koju je javno izrekao Džafić pohvalivši se lažnim rezultatima zarad ostvarivanja svojih ciljeva. Ovaj SDA-ov direktor obmanuo je javnost i tvrdnjama da su rashodi firme u prošloj godini  iznosili svega 94.435.379 KM. Prema zvaničnim podacima „Željeznica FBiH“, rashodi su iznosili tačno 119.221.818 maraka.

Ono što je posebno indikativno i što bi trebalo biti alarm nadležnim institucijama jeste kako Džafić bez ijednog člana Uprave raspisuje tendere za javnu nabavku opreme za potrebe ove firme i na osnovu čije saglasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.