BIH

Predstavnički dom podržao hitnu proceduru za prijedlog SBB-a, SDP-a i DF-a o izmjenama Izbornog zakona

S. Saletović

S. DEGIRMENDŽIĆ - R. Be.

7.3.2018

Predstavnički dom PS BiH potvrdio je odluku Predsjedništva BiH o postavljanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Data je i saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma čime je današnja sjednica završena. 

Naredna je planirana za 21. mart. 

16.00 Predstavnički dom PS BiH okončao je raspravu po svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice. Pauza je do 16.30 sati, kada će biti obavljeno glasanje po svim tačkama dnevnog reda. 

15.25 Predstavnički dom PS BiH nije prihvatio zahtjev predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Amira Fazlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku. Za ovaj prijedlog nije bilo entitetske većine iz RS, pa će prijedlog ići Kolegiju na usaglašavanje. 

Podsjećamo, usklađivanje pojedinih odredbi ovog zakona s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava BiH, Ustavni sud BiH od Parlamenta BiH tražio je još prije skoro devet mjeseci. 

Parlament BiH do danas nije otvarao ovo pitanje, a sada kada postoji mogućnost da Ustavni sud van snage stavi odredbe ovog zakona, čime se u pitanje dovode krivični postupci u BiH, SDA se sjetila da dan prije no što se ta mogućnost i desi upućuje u parlamentarnu proceduru izmjene tog zakona.

Činjenica je da je Vijeće ministara BiH, na čijem je čelu Denis Zvizdić - kadar SDA, imalo dovoljno vremena da se pozabavi ovim problemom, naročito jer je Kolegij Predstavničkog doma to od njih tražio u više navrata pismenim putem. No, to se nije desilo i SDA očigledno želi hitnom procedurom u "pet do dvanaest" bukvalno nametnuti svoje rješenje, o kojem poslanici nisu stigli ni da se upoznaju. 

13.00 Predstavnički dom podržao je da Prijedlog izmjena Izbornog zakona, koje je u proceduru uputila grupa poslanika SBB-a, SDP-a i DF-a bude razmatran po hitnoj proceduri. Za hitnu proceduru glasalo je 28 poslanika, sedam je bilo protiv, a četiri su bila suzdržana. 

12.30 Poslanici o hitnoj proceduri za izmjene ovog zakona još nisu glasali, a u toku rasprave o ovom prijedlogu poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević zatražila je pauzu u trajanju od 15 minuta.

12.20 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra zahtjev grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. 

Naime, poslanici SBB-a, SDP-a i DF-a traže da se izvrše izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti da se glasovi birača na izborima u BiH ne broje ručno, nego putem skenera, odnosno da se svaki glasački listić skenira, te potom izvrši njegovo elektronsko prebrojavanje.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predlaže i uvođenje videonadzora u prostorijama gdje se glasa na izborima u BiH.

Kao razlog potrebe za uvođenjem ovakvog načina brojanja glasačkih listića zagovornici ove izmjene istaknuli su da sadašnji način brojanja glasova otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, naglasio je da bi uvođenje ovih izmjena zasigurno unaprijedilo izborni proces. On je podsjetio da se u BiH ne poštuje volja birača i da se to pokazalo do sada bezbroj puta.

- Volja naroda se poštuje do 19 sati navečer, do kada su otvorena glasačka mjesta, a nakon 19 sati svi znamo da volju provode samo odabrani i da oni određuju ko će vladati u naredne četiri godine. Zato moramo nešto učiniti kako bi volja birača uistinu bila ispoštovana do kraja izbornog procesa i to bi svima trebalo odgovarati - kazao je Đonlagić.

Podršku ovim izmjenama najavili su i iz Nezavisnog bloka, A-sda i BPS-a.

Kao najveći protivnik uvođenja brojanja glasova putem skenera pokazao se HDZ BiH. Predsjedavajući kluba poslanika te stranke Nikola Lovrinović izrazio je sumnju da će ukoliko ima kakvog lopovluka, skeniranje glasova to spriječiti.

- Ako lopovluka ima, to znači da bi ga mogla provoditi ta osoba za skenerom – kazao je Lovrinović, dodajući da je za ove izmjene Izbornog zakona prvo trebalo tražiti mišljenje Centralne izborne komisije BiH.

Lovrinoviću je replicirao Saša Magazinović, koji mu je kazao "da nije ništa razumio".  

- Gospodine Lovrinoviću, vi ste s vašim političkim idejama bliži srednjem vijeku, a i tehnologije se očigledno plašite i ne razumijete šta donose ove izmjene koje predlažemo – kazao je Magazinović.

Lovrinović je, vidno ljut, nešto dobacivao Magazinoviću sa svog poslaničkog mjesta, ali s obzirom na to da više nije imao pravo niti na jednu repliku, nije mogao zvanično uputiti bilo kakav odgovor Magazinoviću.

Podršku sprečavanju izbornih krađa kroz uvođenje skenera na glasačka mjesta, odnosno ukidanje ručnog brojanja listića najavila je Aleksandra Pandurević iz SDS-a, ali je rekla da ne podržava hitnu proceduru za ovaj zakon. Pandurević je kazala i da ima informacije da su pojedinci već zainteresirani za prodaju skenera institucijama BiH za ove potrebe, te se zapitala "podržava li možda međunarodna zajednica nekog svog dobavljača". 

Stoga je sugerirala parlamentarnim kolegama da razmisle o tome da, ukoliko bi se išlo u nabavku skenera, da se oni iznajme, a ne kupuju.  

Iz SNSD-a su stava da izmjene ovog zakona idu u redovnu parlamentarnu proceduru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.