BIH

Borislav Bojić napustio Klub poslanika SDS-a

S. DEGIRMENDŽIĆ

7.3.2018

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić napustio je Klub poslanika SDS-a.

Bojić je novinarima kazao da će ubuduće djelovati kao nezavisni poslanik. Na pitanje novinara, da li njegov izlazak iz Kluba znači i napuštanje SDS-a, on je kazao "čim izađete iz Kluba, izlazite i iz stranke".

On je kazao i da su u posljednje vrijeme odnosi u SDS-u "prevršili svaku mjeru". 

- Stranka se udaljila od svojih osnovnih principa. Ne može se djelovati na relaciji Marindvor - Lukavica. Pogotovo je upitan odnos prema kadrovima iz Krajine. Ne mogu snositi odgovornost za ovo što se dešava. Ima u SDS-u korektnih ljudi, ali ima i onih koji su odgovorni za to što su stranku doveli u tešku poziciju. Radit ću i ubuduće kao i do sada. U interesu RS i srpskog naroda i svojih birača. Za svaku tačku izjašnjavat ću se ponaosob. Moja odgovornost za stanje u SDS-u s današnjim danom prestaje – kazao je Bojić.  

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH kazao je da ga je šokirala odluka Borislava Bojića, da napusti SDS. Bosić je kazao da je "prije sat-dva sjedio s Bojićem" i da mu on ništa nije rekao. 

- Ovo je veliki udarac i šamar SDS-u. Bojić zaslužuje svako poštovanje, ima brojne kvalitete. Mnogi su odlazili i dolazili, ali nikad se nisam ovako osjećao. Ne želim komentirati njegove riječi, nisam u predsjedništvu stranke i ne znam šta su razlozi – kazao je Bosić novinarima u pauzi sjendice Predstavničkog doma. 

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu izjavio je da je Bojićeva odluka o napuštanju SDS-a "pojava, a ne pojedinačni slučaj, jer SDS napuštaju mnogi odbornici po lokalnim zajednicama, čak i neki predsjednici opštinskih odbora".

- Svjedoci smo činjenice da su SDS napustili i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imamo najava da će toga biti još u SDS-u - rekao je Košarac. 

Bojićevim napuštanjem SDS-a ova stranka sada u Predstavničkom domu ima samo tri poslanika. 

Ranije ju je napustio Đorđo Krčmar.

Današnja sjednica Predstavničkog doma protiče u znaku osipanja stranačkih klubova SDA i SDS-a. Prvo je odluku o napuštanju Kluba SDA, Kolegiju doma saopćio Safer Demirović, a Bojić svoju odluku još nije iznio poslanicima, nego je saopćio prvo novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.