BIH

Čavka: Moramo povratnicima vratiti dostojanstvo

Avaz.ba

10.3.2018

Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka (SBB) istaknuo je da je neophodno vratiti dostojanstvo povratnicima u manjem bh. entitetu. Čavka je kazao da su povratnici u RS sistemski ugnjetavani sa svih strana i podsjetio na presudu u slučaju Pilav koja se i dalje ne poštuje.

- Ustavni sud BiH je u decembru 2016. godine djelimično usvojio zahtjev Bože Ljubića za ocjenu ustavnosti odredbi članova Izbornog zakona BiH, a slučaj Ilijaza Pilava niko ne pominje. Sud u Strasburu donio je odluku kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava koji je BiH tužio, jer se u dva izborna ciklusa u BiH kao stanovnik RS nije mogao kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – kazao je Čavka.

On je dodao da se ova odluka i dalje ne provodi i ne poštuje i da su na taj način Bošnjacima najgrublje povrijeđena prava u RS. Smatra da je to politička igra u kojoj Bošnjaci trebaju postati kusur.

- Nameće nam se da opet biramo srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i prošli put kada je Mladen Ivanić glasovima Bošnjaka zasjeo u fotelju u Sarajevu. To se neće desiti i ove godine. Uradit ćemo sve da se naš glas čuje i da se poštuje – rekao je Čavka.

Podsjetio je da se godišnje u RS rodi tek dvadesetak hrvatske djece. Hrvati u RS protjerani su zbog politike Miloševića i Tuđmana.

- Bošnjaci moraju izvući pouke iz toga, jer nam se može desiti isto. Predstavljam novu generaciju Bošnjaka povratnika koji žive u Republici Srpskoj i koji ne idu u Sarajevo po mišljenje.

Želim da se borim protiv onih koji 22 godine bacaju kamenje iz Sarajeva u Banju Luku, a ne vide da svaki taj kamen prvo pogodi Bošnjake koji žive ovdje – poručio je Čavka.

On je dodao da se bošnjačka politika u RS više neće zasnivati na „frezama i plastenicima“ i da će uskoro konačno prestati "razvlačenje bošnjačke pameti".

- Želimo vratiti dostojanstvo svakom povratniku koji želi živjeti u svojoj kući i od svoga rada. Nećemo od povratnika praviti građane drugog ili trećeg reda u nadi da ćemo tako ostvariti lične interese. Ta politika je politika prošlosti – dodao je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.