BIH

Spriječen pokušaj uvoza falsificirane robe

Avaz.ba

11.3.2018

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u Carinskoj ispostavi Sarajevo spriječili pokušaj uvoza 7.200 pari falsificiranih papuča svjetski poznatog proizvođača sportske opreme “Adidas”.

Nakon prijave za uvozno carinjenje pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Narodne Republike Kine, carinski službenici UIO u Carinskoj ispostavi Sarajevo pristupili su detaljnom pregledu pomenute pošiljke.

Među ostalom robom, pregledom je utvrđeno da se u pošiljci nalazi i 7.200 komada pari papuča koje su bile obilježene znakom poznatog svjetskog proizvođača sportske opreme „Adidas“, pojašnjavaju iz UIO-a.

Zbor sumnje da se radi o falsifikatima poznatog svjetskog brenda, carinski službenici u Carinskoj ispostavi Sarajevo postupili su u skladu sa zakonskim propisima, te su kontaktirali ovlaštenog zastupnika za uvoz robne marke "Adidas" u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je potvrđeno da se radi o povredi prava na korištenje žiga „Adidas“, roba je privremeno oduzeta, a ovlašteni zastupnik za uvoz pomenutog sportskog brenda u BiH protiv uvoznika falsificiranih papuča pokrenut će postupak pred nadležnim sudom.

Također, ovlašteni službenici UIO-a BiH su na području Brčko Distrikta oduzeli veću količinu cigareta i duhana za motanje i pušenje. Ukupna tržišna vrijednost nezakonito prodavane robe procjenjuje se na iznos od 80.000 KM.

Utvrđeno je da cigarete i duhan nisu bili obilježeni zakonski predviđenim akciznim markicama, navodi se u saopćenju UIO-a BiH.

Akcija je provedena uz pomoć službenika UIO-a iz Grupe za istrage regionalnog centra Tuzla. Prilikom aktivnosti na terenu, službenici UIO-a koristili su posebnu specijaliziranu opremu, koju je donirala Vlade SAD kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.