SARAJEVO

Generalni direktor WIPO-a u posjeti BiH

Fena

14.3.2018

Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Frensis Guri (Francis Gurry) boravit će 14. i 15. marta u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu, Guri će se sastati s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine i održati predavanje o temi „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“ u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, najavljeno je iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Planirano je da se sastane s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH i direktorom Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josipom Merdžom.

Guri se nalazi na čelu WIPO-a kao generalni direktor od 1. oktobra 2008. godine. U maju 2014. imenovan je na drugi šestogodišnji mandat koji traje do septembra 2020. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Melburnu, doktorirao na Univerzitetu u Kembridžu, počasni je profesor i ima počasne doktorate s univerziteta u većem broju zemalјa.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) je agencija Ujedinjenih naroda koja predstavlja globalni forum za usluge intelektualnog vlasništva, politiku, informacije i saradnju. WIPO broji 191 državu članicu i Bosna i Hercegovina je punopravna članica te organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.